Dostupni linkovi

Grenel i Vučić: Srbija i Kosovo počinju pregovore o železničkom saobraćaju


Grenel: Razgovaramo o uspostavljanju železnice Beograd - Priština
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:24 0:00

Grenel: Razgovaramo o uspostavljanju železnice Beograd - Priština

Radne grupe iz Srbije i sa Kosova u ponedeljak će otići u Berlin kako bi sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Greneleom (Richard Grenell) razgovarali o uspostavljanju železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine, saopšteno je nakon sastanka Grenela i predsednika Srbije Aleksndra Vučića u Beogradu.

Ova najava uspostavljanja železničkog saobraćaja dolazi nakon potpisivanja pisma o nameri predstavnika Srbije i Kosova da se ponovo uspostavi avio linija Beograd Priština.

"Već u ponedeljak Grenel će razgovarati sa ekspertima za železnicu i puteve. Što se tiče avio linije, imaćemo tu nekoliko koraka", rekao je Vučić nakon sastanka, a Grenel je potvrdio da će u ponedeljak biti domaćin sastanka stručnih timova dve strane.

„Imamo načelan dogovor i u ponedeljak ćemo se sastati u Berlinu. Razgovarao sam o tome i sa predsednikom (Kosova) Tačijem (Hashim Thaci) i sa liderima koji pokušavaju da formiraju vladu Kosova i sa predsednikom Vučićem. Hajde sada da sednemo i da sastavimo dogovor o železnici. Ali, u principu, imamo dogovor da pokrenemo tu železnicu kao dodatak dogovoru o letovima“, rekao je Grenel.

Najava rada na uspostavljanju železničkog saobraćaja dolazi nakon što su u ambsadi SAD u Berlinu, 20. januara predstavnici Srbije i Kosova potpisali pismo o nameri ponovnog uspostavljanja avio linije prekinute pre 21 godinu, a što se smatra i prvim iskorakom u odnosima dve strane od kada su pregovori koji se vode u okviru briselskog dijaloga zapali u ćorsokak.

Vučić je nakon sastanka sa Grenelom rekao da se radi i na realzaciji dogovora o avio liniji.

"Posle potpisivanja pisma o namerama, potreban i sporazum Direktorata za civilno vazduhoplovstvo i Kfora, donošenje leks specijalisa u Narodnoj skupštini i sporazum sa kompanijom Lufthanza", precizirao je Vučić.

Vučić je, međutim, rekao da, kako bi promet robe železnicom imao smisla, moraju biti ukinute takse koje je Priština u novembru 2018. godine uvela na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

On je istovremeno izjavio i da je Grenelu preneo kako su kompanije iz Srbije zbog taksi izgubile 435 miliona evra, a država 12 odsto poreza koji bi uzela od tog novca.

Vučić Grenelu: Spremni za kompromis, ali ne izjednačavati takse i kampanju o priznanjima

Specijalni izaslanik predsednika SAD u Beogradu je još jednom poručio da prištinske takse na robu iz Srbije moraju biti ukinute, a da srpska strana mora da prekine kampanju za povlačenje priznanja Kosova.

Upitan da li je fer da se zahtev za ukidanjem taksi povezuje sa zahtevom za prestankom kampanje Srbije, što je kritika koju je u četvrtak izneo šef diplomatije Ivica Dačić, Grenel je rekao da "on ne odlučuje da li je nešto fer ili nije", da to dve strane "treba da prosude", a da on "pokušava da se usredsredi na svetliju budućnost za ljude Srbije i Kosova" i politiku ostavi po strani.

Grenel je, na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao i da SAD nemaju neku posebnu agendu, ni plan, već da je on tu da "pogura" obe strane

"Dolazimo da vas povežemo, nemam nikakvu agendu ni ideju. Neću da vas pritiskam, želim da vas povežem da vaše privrede rastu, da se stvori više prilika za mlade ljude, da ostanu ovde i da imaju nadu. Pokušavam da se usredsredim na stvaranje dinamike u privredi, a politiku želim da ostavim vama", rekao je Grenel.

Grenel i Vučić o taksama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

Grenel je istakao i da predsednik SAD Donald Tramp neće dozvoliti da rešavanje odnosa Beograda i Prištine traje dugo ako nema napretka.

"Osećam uzbuđenje i energiju jer počinjemo da razgovaramo i da postižemo određeni napredak. Ako strane odluče da više ne žele da razgovaraju, ja ću otići i radiću nešto drugo", dodao je američki diplomata.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon sastanka sa Grenelom da on ne prihvata postavljanje jednakosti između odluke Prištine da uvede takse na robu iz Srbije i BiH i lobiranja Beograda kod nekih zemalja da povuku priznanje nezavisnosti Kosova.

"Mi imamo drugačiji stav o priznavanju Kosova od Amerike i Prištine. Oni žele da se ta nezavisnost prizna, mi ne želimo. Što se tiče taksi, one su uvedene bez ikakvog razloga. I ne može da bude 'tante za kukuriku', mora da bude 'tante za tante'", rekao je Vučić u Predsedništvu Srbije nakon razgovora sa Grenelom.

Vučić je ipak rekao da je Beograd spreman da razgovara kako bi se postigao kompromis.

"Nije sporno da se nađe kompromisno rešenje i zato razgovaramo sa Grenelom", rekao je Vučić, ocenivši da je Trampov izaslnik fer i da "u lice kaže i ono što vam se sviša i što vam se ne sviđa".

Grenel je u Beograd doputovao u četvrtak iz Prištine. Specijalni izaslanik američkog predsednika je na Kosovu zatražio od lidera pokreta Samoopredeljenje, Aljbina Kurtija (Albin Kurti) koji je mandatar za formiranje nove vlade Kosova, ukidanje takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

Prethodno se u sredu, u Prištini, sastao sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem (Hashim Thaci) a nakon tog sastanka je poručio da će biti usredsređen na ekonomski napredak.

XS
SM
MD
LG