Dostupni linkovi

Na Zaevu i Tsiprasu da preseku Gordijev čvor


Odluka na premijerima: Zoran Zaev i Aleksis Cipras
Odluka na premijerima: Zoran Zaev i Aleksis Cipras

Očekuje se da se do petka premijeri Makedonije i Grčke dogovore o novom nazivu zemlje. U međuvremenu, dok se u javnosti licitira o novom imenu, mediji prenose nezvanične informacije o tome kako će ceo proces promene imena Makedonije uticati na učlanjenje Makedonije u NATO i EU.

Mnogo pitanja, a malo zvaničnih odgovora nakon pozitivnog ishoda razgovora o imenu između ministara vanjskih poslova Makedonije i Grčke, Nikole Dimitrova i Nikosa Kocijasa u Briselu.

Čija je Makedonija?
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:06:25 0:00

Koji je novi naziv Makedonije? Da li će građani morati da promene lične dokumente ako se prihvati novo ime koje će se koristiti i u unutrašnjoj upotrebi a ne samo u spoljnoj (prema grčkom zahtjevu erga omnes - ime za svaku upotrebu)?

I dok se u javnosti najviše licitira oko naziva Severna ili Gornja Makedonija, nakon što je Atina odbacila naziv Ilindanska Makedonija, glavni fokus sada je na onom što treba da urade predsednici vlada dve zemlje.

Očekuje se, naime, da premijeri Makedonije i Grčke, Zoran Zaev i Alexis Tsipras, u narednim danima donesu odluku o novom nazivu Makedonije i da nakon toga održe sastanak na Prespanskom jezeru, gde bi formalizirali ugovor koji bi bio primenjen u nekoliko faza - do ratifikacije sporazuma u oba parlamenta.

Grčki mediji, kao i neki opozicionari u Makedoniji, nezvanično, ali veoma slično najavlju moguće korake u okviru ovog procesa.

Naime, nakon što završe pregovori o tehničkim i pravnim pitanjima, koji su u toku u Atini, sledi telefonski razgovor Zaeva i Tsiprasa do kraja ove sedmice. Nakon toga, početkom juna, kako što javlja MIA (Makedonska informativna agencija) iz Atine, biće održan sastanak premijera u Prespi gde će biti potpsan sporazum koji će se sprovoditi u nekoliko faza:

- Makedonski parlament mora odobriti ugovor sa Grčkom, ali prostom većinom, a ne dvotrećinskom kako je bilo ranije predviđeno.

- Grčka pismeno izveštava NATO da odobrava ulazak Makedonije u Severnoatlantski savez, ali nakon ustavnih promena.

- Na samitu EU 28. i 29. juna Makedonija dobija datum za početak pristupnih pregovora za članstvo u EU.

- Na samitu u Briselu 11. i 12. jula Makedonija dobija zvanični poziv za priključenje u NATO.

- U oktobru se u Makedoniji održava referendum o prihvatanju novog naziva.

- Nakon referenduma, makedonski parlament mora odobriti ustavne promene dvotrećinskom većinom.

- Kada se okonča referendum i usvoje ustavni amandmani u Makedoniji, sporazum mora biti ratifikovan u grčkom parlamentu.

I dok građani Makedonije čekaju odgovore na sva ta pitanja, bivši ministar vanjskih poslova Denko Maleški za Radio Slobodna Evropa naglašava kako slabija strana uvek plaća višu cenu. Prema njegovim rečima, makedonski političari na kraju ovog procesa, i Vlada i opozicija, ali i građani, na referendumu na jesen će se s tim složiti ili će reći 'ne'.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG