Dostupni linkovi

Dimitrov: Napravili smo okvir, odluka o imenu na premijerima


Nikos Kocias i Nikola Dimitrov tokom jednog od mnogobrojnih susreta povodom pregovora o imenu Makedonije
Nikos Kocias i Nikola Dimitrov tokom jednog od mnogobrojnih susreta povodom pregovora o imenu Makedonije

Ministri inostranih poslova Makedonije i Grčke, Nikola Dimitrov i Nikos Kodzias postigli su okvir za kompromis o imenu.

"Imali smo produktivan sastanak, imamo okvir koji treba da se doradi i trenutno pravni timovi oba ministarstva u Atini rade na tome. Planira se važan razgovor premijera Zaeva (Zoran Zaev premijer Makedonije op.n) i Ciprasa (Aleksis Cipras premijer Grčke op.n) sredinom ove nedelje, u kojem će, nadamo se, biti donete neke odluke", rekao je Dimitrov.

Dodao je da takve odluke treba ostaviti premijeru i da mu treba dati šansu.

Šef makedonske diplomatije imao je neformalni doručak jutros sa ministrima spoljnih poslova EU ili njihovim zamjenicima. Francuska i Holandija su bile najjače u smislu početka pregovora, kako se i očekivalo. Ali ministar smatra da su "čuda moguća".

"Dobro je znati da ovo nije jednostavan posao. Unutrašnje usaglašavanje u Evropskoj uniji je komplementarno, a ne protivno konsolidaciji na Balkanu, a u ovom slučaju znači istorijski napredak i priliku za uspeh svih u Evropi. Mi nemamo luksuz da propuštamo istorijske šanse", rekao je Dimitrov za MIA.

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini izjavila je nakon neformalnog doručka u Briselu da se EU nada pozitivnom ishodu pregovora Atine i Skoplja o pitanju imena.

"Vrlo smo ohrabreni napretkom koji je ostvaren posebno u pregovorima Atine i Skoplja o pitanju imena. Svi ćemo raditi na podršci i pratićemo, nadamo se, pozitivan ishod tih važnih pregovora", rekla je Mogerieni novinarima uoči sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu.

Mogerini je navela da grčko-makedonski spor neće biti tema današnjeg sastanka i da će šefovi diplomatija razgovarati pre svega o naporima za očuvanje nuklearnog sporazuma sa Iranom posle najave američkog povlačenja.

XS
SM
MD
LG