Dostupni linkovi

Ciprasovo kockanje s Makedonijom


Premijeri Makedonije i Grčke, Zoran Zaev (L) i Aleksis Cipras (D), 17. maj 2018.
Premijeri Makedonije i Grčke, Zoran Zaev (L) i Aleksis Cipras (D), 17. maj 2018.

Autor: Renee Maltezou (Reuters)

Grčki premijer Aleksis Cipras igra s velikim ulogom pokušavajući da postigne dogovor oko višedecenijskog spora sa susjednom Makedonijom koji bi ga mogao koštati u predizbornoj godini među glasačima koji su već iscrpljeni programom štednje.

Petnaestak mjeseci uoči narednih izbora, četrdesettrogodišnji ljevičarski vođa je za ljeto već pripremio napuštanje trećeg međunarodnog programa finansijske pomoći s nadom da će mu to pomoći da popravi loše brojke u anketama.

Uprkos tome što zaostaje za konzervativcima i do 20 procentnih poena u anketama, Cipras je također odlučio da pokuša ono u čemu svi njegovi prethodnici nisu uspjeli, lično se angažujući na oživljavanju napora radi rješavanja spora o imenu sa Makedonijom.

‘On je odlučan da to riješi,’ kazao je jedan vladin službenik.

Atina odbacuje pravo Makedonije da koristi to ime, jer smatra da se time teritorijalno pretenduje preme dijelu sjeverne Grčke koji se isto zove i da to također predstavlja pokušaj bivše jugoslovenske republike da prisvoji grčku istoriju i kulturu.

Grčke vlade redom su blokirale zahtjev Makedonije da se priključi NATO-u i Evropskoj uniji zbog ovog spora, koji je grčkim nacionalistima od egzistencijalne važnosti.

U februaru, stotine hiljada Grka je izašlo na ulice zbog ovog problema, u mnogo većem broju čak i u odnosu na proteste protiv bolnih mjera štednje koje je nametnula Ciprasova vlada pod pritiskom stranih kreditora.

‘Ako dogovor bude postignut, to je bonus. On će reći, ‘izvukao sam vas iz programa pomoći, riješio sam pitanje Skoplja’. Na taj način može nadoknaditi druge gubitke,’ izjavio je zvaničnik iz Ciprasove vlade za Reuters pod uslovom da ostane anoniman.

Zapadni pritisak

Rješavanje makedonske zagonetke Ciprasu će donijeti pohvale Evropske unije i Sjedinjenih Država, koji su već dugo nestrpljivi zbog grčke tvrdoglavosti oko imena, što vide kao destabilizirajući faktor na Balkanu. Uklanjanja prepreka sa makedonskuog puta u NATO bi pomoglo EU da pod kontrolom drži rastući ruski uticaj u regionu, kažu oni.

Sat otkucava uoči samita Evropske unije krajem juna kada će većina država članica htjeti da Makedoniji upute zvaničan poziv za pristupne pregovore, i uoči NATO samita početkom jula, gdje saveznici Grčke također blokiraju makedonsko članstvo.

Ipak, politički analitičari kažu da bi to bio veliki rizik za Ciprasa, čija stranka Siriza je već izgubila podršku zbog oštrih fiskalnih reformi, velike nezaposlenosti i smanjenja penzija zbog kojih trećina Grka žive u siromaštvu.

‘Među Grcima još uvijek postoji mentalitet nulte sume oko pitanja Makedonije,’ kaže Kostas Ifantis, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Panteion u Atini.

‘To je pitanje koje uključuje istoriju i simbole, i ....kompromis je veoma težak u ovom slučaju,’ kazao je on.

Među kompromisnim imenima predloženim tokom godina su Nova Makedonija, Vardarska Makedonija, Gornja Makedonija i, najnovije, Ilindenska Makedonija, ali većina Grka odbijaju bilo kakvu upotrebu imena Makedonija, čak i sa opisnim dodatkom.

Te partije uključuju i Ciprasove koalicione partnere, Nezavisne Grke, i glavnu opozicionu Novu demokratiju, koja bi prema sadašnjim predviđanjima trebala dobiti najviše glasova na izborima naredne godine.

Iskorištavanje podjela

Nova demokratije se također opekla na makedonskom pitanju sredinom devedesetih. Raskol između umjerene i tvrde struje oborio je vladu tadašnjeg premijera Konstantina Micotakisa, i mnogi od onih koji su se pobunili su u opet u stranci.

Na čelu Nove demokratije je sada Micotakisov sin Kirjakos i stranka je zauzela beskompromisan javni stav po pitanju imena, iako posmatrači kažu da unutar nje postoje iste podjele kao i devedesetih.

Neki analitičari čak sugeriraju da Ciprasa u njegovim diplomatskim naporima motivira želja da podijeli Novu demokratiju.

‘To je kocka na koju se odlučio ne zbog zatvaranja otvorenog diplomatskog pitanja koji stvara problem zemlji već kao sredstvo podjele, bar na početku, opozicije,’ kaže Ifantis.

Na konsultacijama prošlog vikenda oko imena, Cipras nije dobio podršku nijedne opozicione partije za prijedlog ‘Ilindenska Makedonija’.

Ali uz sve rizike, rješenje spora oko imena bi na kraju moglo pomoći jačanju Ciprasove popularnosti, kaže Kostas Pangopulous, šef agencije za istraživanje javnog mnijenja Alco.

‘Biće reakcija od opozicije, bez obzira na ime, to je jasno,’ kaže Panagopoulos. ‘Ali dugoročno, rješenje, uprkos početnim protestima opozicije, neće nauditi Ciprasu.’

Foto: Premijeri Makedonije i Grčke, Zoran Zaev (L) i Aleksis Cipras (D), (Reuters/Stojan Nenov)

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG