Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Google napušta Kinu?


Već 2002. počinju problemi kada Google.com ima privremenu nedostupnost kod kineskih korisnika, zbog ometanja domaćih konkurentnih kompanija.
Google je objavio da neće više tolerirati cenzuru u Kini i najavio mogućnost svog povlačenja iz ove zemlje. Višegodišnji problemi kulminirali su “visokosofisticiranim i ciljanim” napadima kineskih hakera na elektronsku poštu aktivista za ljudska prava.

Problemi koje ima Google ne tiču se samo njih već uključuju i druge kompanije koje traže svoje mjesto na ogromnom internetskom trzištu.

Google svoju “priču” sa Kinom počinje 2000. godine kada na kineskom jeziku razvija svoje web stranice. Već 2002. počinju problemi kada Google.com ima privremenu nedostupnost kod kineskih korisnika, zbog ometanja domaćih konkurentnih kompanija.

Angažman bivšeg Microsoft rukovodioca Lee Kai Fua, izaziva sukob dva rivala, no on završava u septembru 2009. kada Lee pokreće svoju vlastitu kompaniju.

Otkriveni su i “rutinski” neovlašteni upadi u elektronsku poštu pojedinih američkih, u Europi baziranih aktivista za ljudska prava.
Google daje mogućnost korisnicima da besplatno presnimavaju muziku, koriste digitalnu biblioteku…, da bi 2009. grupa kineskih autora zaprijetila tužbom zbog kršenja autorskih prava. Ovog tjedna uslijedila je isprika kompanije kineskim piscima.

U ljeto 2009. Kina blokira Google-ov YouTube uz obrazloženje da se daju “nepristojna” videa.

NARUŠAVANJE SLOBODE GOVORA

Google se oglasio da posjeduje podatke koji ukazuju da je posljednjim hakerskim napadima “primarni cilj bila elektronska pošta ne samo aktivista za ljudska prava već i još najmanje 20-tak velikih kompanija, uključujući medije, financijske i kemijske firme”.

Hakeri su usmjerili napad na kompanije putem šest internetskih adresa, povezanih sa serverom na Tajvanu sa kojeg su slane komande za ciljane grupe.

Direktor za pravne poslove Googlea David Drummond ističe da neće više tolerirati cenzuriranje svojih pretrazivača na kineskom jeziku (Google.cn) te da će narednih dana razgovarati s kineskim vlastima o mogućnostima rada bez filtriranja.

Otkriveni su i “rutinski” neovlašteni upadi u elektronsku poštu pojedinih američkih, u Europi baziranih aktivista za ljudska prava.

“Odlučili smo se na neuobičajeni korak objavljivanja informacija o tim napadima u javnosti, ne samo zbog sigurnosnih razloga i posljedica na ljudska prava koja smo otkrili, već i zbog toga što se radi o mnogo širem, globalnom narušavanju prava na slobodu govora”,
saopćio je Google.
XS
SM
MD
LG