Dostupni linkovi

Freedom House: Globalna erozija ljudskih prava i sloboda


Izvršna direktorica FH kaže da je u 2009. godini evidentiran uznemirujući pad najosnovnijih sloboda – sloboda govora i okupljanja i navela je kao primer brutalnu represiju na ulicama Irana
Izvršna direktorica FH kaže da je u 2009. godini evidentiran uznemirujući pad najosnovnijih sloboda – sloboda govora i okupljanja i navela je kao primer brutalnu represiju na ulicama Irana
Već četvrtu godinu, prema izviješću Freedom House, bilježi se globalni pad ljudskih prava i sloboda, što je najduži kontinuirani pad u periodu od skoro 40 godina.

U godini u kojoj se bilježi intezivna represija protiv boraca za ljudska prava i civilnih aktivista, pad je zabilježen u 40 zemalja u Africi, Latinskoj Americi, Bliskom Istoku i bivšim zemljama Sovjetskog Saveza.

Autoritarne države, Iran, Rusija,Venecuela i Vijetnam, postale su jos više represivnije.

Pad sloboda zabilježen je i u zemljama koje su u prethodnim godišnjim izvještajima imale pozitivne trendove, uljučujući Bahrein, Jordan, Keniju i Kirgizstan.

Pad je zabilježen u 40 zemalja u Africi, Latinskoj Americi, Bliskom Istoku i bivšim zemljama Sovjetskog Saveza.
“Ono što je novo za 2009. godinu daje razloge za stvarnu zabrinutost”
, kaže Arch Puddington, direktor istraživanja Freedom Housea.

“Pad je globalan, odnosi se na zemlje sa vojnom i ekonomskom moći, na zemlje koje su ranije pokazivale sklonost reformama. Pad je praćen povećanim progonom političkih disidenata i neovisnih novinara. Da bi stvar bila gora, najveći autoritativni režimi postali su više represivni, više uticajni na međunarodnoj sceni i više beskompromisni,” kaže Puddington.

REGION

Izvještaji Freedom Housea objavljuju se od 1972. godine, istražuju nivo političkih i ljudskih sloboda u 194 zemlje i 14 teritorija u svijetu. Zemlje se svrstavaju u – “slobodne”, “djelimično slobodne” i “neslobodne”.

Prema ovogodišnjim podacima, pet zemalja je dobilo status “neslobodnih”, a izborne slobode su pale na najniži nivo od 1995. godine.

Šesnaest zemalja bilježi bitan napredak, a dvije zemlje su nešto poboljšale svoj status sloboda.

Najznačajnije poboljšanje u 2009. bilježi se u Aziji.

Bliski Istok ostaje najrepresivnije područje u svijetu, a neke zemlje koje su u ranijim godišnjim izvješčima dobile status “djelimično slobodne” ponovo su pale na status “neslobodnih” zemalja.
Jeniffer Windsor

Afrika bilježi najveći pad, četiri zemlje imale su državni udar. Balkan je jedan od nekoliko regiona u svijetu gdje se bilježe poboljšanja.

Kosovo je iz prošlogodišnjeg statusa ¨neslobodne¨ države prešao u status ¨djelimično slobodne¨ zemlje. Crna Gora takođe mijenja status iz ¨djelimično slobodne¨u ¨slobodnu¨državu.

Hrvatska i Srbija su u ovogodišnjem izvještaju Freedom Housea u statusu "slobodne", dok BiH i Makedonija imaju "djelimično slobodne" statuse.

BRUTALNA REPRESIJA


Ovogodišnji izvještaj donosi podatke o većem progonu novinara i medija, ograničavanje slobodnih udruženja i protjerivanju civilnih aktivista, boraca za ljudska prava.

“U 2009. godini evidentirani su uznemirujući pad najosnovnijih sloboda – sloboda govora i okupljanja, kao i povećani napadi na vodeće aktere u ovim oblastima”, kaže Jennifer Windsor, izvršna direktorica Freedom Housea.

“Od brutalne represije na ulicama Irana, brisanja članova ¨Povelje 08¨ koja okuplja najuticajnije disidente u Kini, ubijanja novinara i aktivista za ljudska prava u Rusiji, vidjeli smo u cijelom svijetu pad individualnih ljudskih prava u proteklih pet godina,”
kaže Windsor.

Freedom House je neovisna, nevladina organizacija koja podržava demokratske pomjene, položaj manjina i sloboda širom svijeta, te ljudska prava općenito.
XS
SM
MD
LG