Dostupni linkovi

Načelnik Bratunca traži da Crna Gora poništi Rezoluciju o Srebrenici


Potpredsjenik Vlade Crne Gore Dritan Abazović polaže cvijeće u Memorijalnom centru Potočari na 26. godišnjicu genocida, 11. juli 2021.
Potpredsjenik Vlade Crne Gore Dritan Abazović polaže cvijeće u Memorijalnom centru Potočari na 26. godišnjicu genocida, 11. juli 2021.

Načelnik opštine Bratunac, na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, Srđan Rankić podnio je 26. jula, Skupštini Crne Gore inicijativu za pokretanje postupka poništenja Rezolucije o Srebrenici, koju je crnogorski parlament usvojio 17. juna.

Rankić je rekao, kako je objavljeno na zvaničnom profilu Opštine Bratunac, da inicijativu podnosi kao načelnik opštine iz srednjeg Podrinja u kojoj je tokom rata u BiH stradao veliki broj srpskih civila.

"U ime građana opštine Bratunac u kojoj su počinjeni najstrašniji zločini nad 3.267 srpskih civila i vojnika podnosim inicijativu za pokretanje postupka poništenja rezolucije o genocidu u Srebrenici koja je u Skupštini Crne Gore usvojena 17. juna. Činjenica je da ta rezolucija nije donijeta na osnovu istine, već na osnovu propagande", naveo je Rankić.

On je naveo kako iza njegove inicijative stoji mišljenje Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji.

"Dostavio sam i izvještaj Nezavisne međunarodne komisije koja je utvrdila broj žrtava, svih naroda, na području Podrinja. U tom izvještaju se nedvosmisleno navodi da se u Srebrenici nije desio genocid", naveo je Rankić.

Inače, Vlada Republike Srpske predstavila je 11. juna izvještaj u kome se navodi da "u Srebrenici nije počinjen genocid". Takav zaključak iznijela je Komisija koju je Vlada RS formirala u februaru 2019. godine, sa ciljem, kako je saopšteno, "istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine".

Komisija, koja je označena kao "međunarodna", formirana je skladu sa Zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske iz augusta 2018. godine.

Rankić je inicijativu dostavio predsjedniku Skupštine Crne Gore Aleksi Bečiću i svim poslaničkim klubovima.

Za Rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, u Skupštini Crne Gore je glasalo 55 poslanika, što je dvotrećinska većina u parlamentu.

Rezolucijom je crnogorska Skupština potvrdila da je u Srebrenici počinjen genocid u julu 1995. godine, te se osuđuju izjave, postupci i politike koje negiraju ili dovode u pitanje da se u Srebrenici desio genocid, a 11. jul se proglašava Danom sjećanja na žrtve Srebrenice.

Osim toga, predstavnici političkih stranaka iz RS donijeli su odluku da od ponedjeljka, 26. jula, neće sudjelovati u radu i odlučivanju državnih institucija u BiH, odnosno u Parlamentu BiH, Vijeću ministara i Predsjedništvu BiH.

Odluka je ovo koji su lideri stranaka iz RS-a donijeli nakon odluke visokog predstavnika u Bih Valentina Inzka da nametne dopune u Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Inače, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je prvi put ustanovio da se u Srebrenici desio genocid još 2001. godine, u presudi protiv generala Vojske Republike Srpske Radislava Krstića. Krstić je osuđen na kaznu zatvora od 35 godina, koju trenutno služi u zatvoru u Poljskoj.

Za genocid u Srebrenici i druge zločine 2019. godine na doživotnu kaznu zatvora osuđen je i bivši predsjednik RS i vrhovni komandant Vojske RS, Radovan Karadžić, koji od nedavno svoju kaznu služi u zatvoru u Velikoj Britaniji. Posljednja presuda za genocid izrečena je Ratku Mladiću 8. juna 2021.

XS
SM
MD
LG