Dostupni linkovi

Komisija Vlade RS u svom izvještaju negira genocid u Srebrenici


Skupština Republike Srpske
Skupština Republike Srpske

Vlada bh. entiteta Republike Srpske predstavila je u petak (11. jun) u Banjaluci izvještaj u kome se navodi da "u Srebrenici nije počinjen genocid".

Takav zaključak iznijela je Komisija koju je Vlada RS formirala u februaru 2019. godine, sa ciljem, kako je saopšteno, "istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine".

Komisija, koja je označena kao "međunarodna", formirana je skladu sa Zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) iz avgusta 2018. godine, tokom sjednice na kojoj je odbačen raniji izvještaj rađen 2003. i 2004. godine. U tom izvještaju tadašnja Vlada RS je priznala da se u Srebrenci desio genocid nad Bošnjacima.

Šta je dokazano, a šta Komisija RS tvrdi o Srebrenici?

Zločin u Srebrenici Međunarodni sud pravde u Hagu označio je 2007. godine kao djelo genocida, u kom je u julu 1995. godine pobijeno više od 8.000 muškaraca i dječaka iz tadašnje enklave pod zaštitom Ujedinjenih nacija na istoku BiH.

Zločin su počinile snage Vojske Republike Srpske na čijem je čelu bio Ratko Mladić, koji je prije tri dana pravosnažno, pred Sudom Ujedinjenih nacija u Hagu, osuđen na doživotnu robiju.

U danas predstavljenom izvještaju, aktuelna Vlada RS, na čijem čelu je Radovan Višković, kadar Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), broj žrtava umanjuje. Tako se navodi da je "od 1992. do 1995. godine na području Srebrenice stradalo 3.500 Bošnjaka i preko dvije hiljade Srba".

Šta o izvještaju kaže Dodik?

Govoreći o izvještaju koji sadrži preko 10 hiljada stranica, Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD, je naveo da je "baziran na činjenicama", te da su ga sačinili "eksperati iz raznih zemalja svijeta".

"Izvještaj, između ostalog, sadrži i informacije o tome kako su novinari, plaćeni da vode savremeno ratovanje, opredijeljeni u početku i prije rata da se Srbi kvalifikuju kao negativci, pisali svoje izvještaje u toplim kancelarijama u Londonu i Vašingtonu, priklanjajući se tako opštoj percepciji. Opisivali su događaje koji su uznemirili svijet, a nisu se ni desili", naveo je Dodik na konfereniciji za novinare u Banjaluci.

Ko je do sada osuđen za genocid?

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je prvi put ustanovio da se u Srebrenici desio genocid još 2001. godine, u presudi protiv generala Vojske Republike Srpske Radislava Krstića. Krstić je osuđen na kaznu zatvora od 35 godina, koju trenutno služi u zatvoru u Poljskoj.

Za genocid u Srebrenici i druge zločine 2019. godine na doživotnu kaznu zatvora osuđen je i bivši predsjednik Republike Srpske (RS) i vrhovni komandant Vojske RS-a, Radovan Karadžić, koji od nedavno svoju kaznu služi u zatvoru u Velikoj Britaniji.

Porodice žrtava o doživotnoj kazni za Ratka Mladića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

Takođe, još 13 bivših pripadnika Vojske i policije RS, osuđeno je za genocid počinjen Srebrenici. Posljednja presuda za genocid izrečena je Ratku Mladiću, u utorak, 8. juna 2021.

XS
SM
MD
LG