Dostupni linkovi

Crna Gora zabranila negiranje genocida u Srebrenici, smijenjen ministar Leposavić


Za Rezoluciju glasalo je 55 poslanika iz opozicije i dijela vladajuće koalicije, dok je 19 poslanika vladajuće koalicije bilo protiv, a sedam uzdržanih.
Za Rezoluciju glasalo je 55 poslanika iz opozicije i dijela vladajuće koalicije, dok je 19 poslanika vladajuće koalicije bilo protiv, a sedam uzdržanih.

Skupština Crne Gore, uz podršku opozicione Demokratske partije socijalista (DPS), izglasala je Rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici 17. juna.

Izglasana je i smjena ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića zbog negiranja genocida u tom gradu u Bosni i Hercegovini.

Šta piše u Rezoluciji?

Za Rezoluciju, kojom se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici, glasalo je 55 poslanika, što je dvotrećinska većina u parlamentu.

Za Rezoluciju glasali su poslanici opozicije - DPS-a na čijem je čelu predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, Socijaldemokratska partija (SDP), Socijaldemokrate, Bošnjačka i albanske nacionalne stranke, kao i poslanici vladajućeg Građanskog pokreta URA i Demokratske Crne Gore.

Protiv je bilo 19 poslanika, a uzdržano sedam. Ti poslanici su dio koalicije koju predvodi vladajući Demokratski front (DF).

Rezoluciju o Srebrenici predložila je Bošnjačka stranka, uz podršku grupe opozicionih poslanika.

Prema riječima jednog od predlagača Rezolucije, poslanika Bošnjačke stranke Ervina Ibrahimovića, cilj tog dokumenta je demokratizacija crnogorskog društva i pomirenje u regionu, da se zabrani javno negiranje genocida u Srebrenici, kao i da se prenese poruka da Rezolucija nije uperena ni protiv jednog naroda.

Rezolucijom Skupština Crne Gore potvrđuje da je u Srebrenici počinjen genocid u julu 1995. godine, u kojem je stradalo više od 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti.

Skupština Crne Gore Rezolucijom osuđuje izjave, postupke i politike koje negiraju ili dovode u pitanje da se u Srebrenici desio genocid, a 11. jul se proglašava Danom sjećanja na žrtve Srebrenice.

"Zabranjuje se javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici. Potvrđuje se riješenost države Crne Gore da u budućnosti spriječi genocid i druge ozbiljne zločine", stoji u Rezoluciji.

Zašto je DPS podržao glasanje?

Poslanik opozicionog DPS-a Andrija Nikolić je nakon glasanja izjavio da su poslanici DPS-a došli u Skupštinu da glasaju za Rezoluciju o Srebrenici i smjenu ministra Leposavića "kako bi sačuvali obraz Crne Gore pred demokratskim svijetom".

DPS već mjesec bojkotuje rad Skupštine Crne Gore.

"Činjenica da su samo četiri poslanika većine glasala za smjenu Leposavića, govori da parlamentarna većina nema sinhronizovanu agendu prema evropskim obavezama. Ništa kao pitanje Srebrenice nije otkrilo ko je gdje", kazao je Nikolić, naglašavajući da je snaga DPS-a "jedina koja onemogućava da šovinizam i nacionalizam ostvari svoj naum u Crnoj Gori".

Prve reakcije na usvajanje Rezolucije

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić čestitao je poslanicima Skupštine Crne Gore usvajanje Rezolucije o Srebrenici.

"Dvotrećinska podrška Rezoluciji jača vjeru u svjetliju budućnost i suživot naroda u istinski građanskom društvu. Ovakva Crna Gora ide sigurnim putem u Evropsku uniju", napisao je reis Rifat Fejzić na svom Tviter profilu.

Ko je podržao smjenu Leposavića?

Leposavić je zbog negiranja genocida u Srebrenici smijenjen sa 43 skupštinska glasa.

Za njegovu smjenu glasali su poslanici opozicionih partija - DPS-a, SDP-a, Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke i albanskih nacionalnih partija, kao i poslanici Građanskog pokreta URA iz vladajuće većine.

Uzdržano je bilo deset poslanika Demokratske Crne Gore na čijem je čelu šef parlamenta Aleksa Bečić, dok je protiv razrješenja Leposavića bilo 27 poslanika DF-a.

Leposavić je razriješen na prijedlog premijera Zdravka Krivokapića, jer je ministar pravde u javnom nastupu u Skupštini Crne Gore negirao genocid u Srebrenici i osporio legitimitet Suda za ratne zločine u Hagu i Međunarodnog suda pravde, čijim presudama je konstatovano da je u Srebrenici počinjen genocid.

Zbog činjenice da je prijedlog premijera Zdravka Krivokapića o razrješenju ministra pravde Vladimira Leposavića izglasala kompletna opozicija i dio vladajuće koalicije, šef poslaničkog kluba DF-a Slaven Radunović je najavio da ta grupacija više neće dolaziti u parlament "dok ne vide šta da rade u novim okolnostima".

"Desila se prevara glasača. Napravljena je koalicija od DPS i dijelova Vlade Crne Gore. Zato pozivam sve koji su dobili glasove 30. avgusta da se oslobodimo DPS, da se u najkraćem roku skupimo i vidimo šta ćemo dalje. Sada resetujemo stanje na nulu i tražimo novi dogovor", rekao je Radunović i poručio poslanicima - "Neka vam je srećan DPS".

Đukanović: Odnos sa Srbijom „nedoljivo“ podsjeća na 90-te
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

Tokom rasprave o razrješenju ministra Leposavića, poslanik DF-a Milan Knežević je takođe zaprijetio premijeru Krivokapiću da neće biti premijer ukoliko se smjena Leposavića izglasa glasovima DPS-a.

Na spornoj sjednici 29. marta, sada bivši ministar pravde Leposavić je rekao da je spreman da prizna da se u Srebrenici dogodio genocid "kada se to i nedvosmisleno utvrdi".

Njegovu izjavu osudila je kompletna opozicija u parlamentu, nevladin sektor, kao i diplomatski predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Država. Osuda je stigla i od organizacija iz regiona - između ostalih, od Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" i Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Vlada premijera Zdravka Krivokapića i 12 ministara, među kojima je bio i Leposavić, izabrani su 4. decembra glasovima prosrpskog DF-a, Demokrata i Građanskog pokreta URA.

Prije nego što je postavljen za ministra, Vladimir Leposavić je bio i pravni zastupnik Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori u sporu sa državnim institucijama u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG