Dostupni linkovi

Srpska vojna porudžbina iz Francuske


Srbija se naoružava radi mira, kaže ministar odbrane Vulin.
Srbija se naoružava radi mira, kaže ministar odbrane Vulin.

Među 22 Sporazuma koja su potpisana sa predstavnicima Francuske tokom posete predsednika te zemlje Emanuela Makrona Srbiji, pet se odnosilo na oblast naoružanja i vojne opreme.

Nepunih nedelju dana ranije, ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da Srbija ubrzano modernizuje svoju vojsku sa ciljem da se „nadoknade godine neulaganja“.

Mada ne spore potrebu da se naoružanje Vojske Srbije obnovi, analitičari ističu da se osim iz izjava zvaničnika, o stvarnim potrebama vojske ne zna mnogo, jer informacije o nabavkama naoružanja i vojne opreme nisu transparentne.

„Potrebe za naoružavanjem u smislu da je sada potrebno da se očuva neki balans ili ravnoteža snaga i moći u regionu što se tiče vojnog naoružanja i opreme, nema nekog velikog smisla. Jedino što ima smisla to je da se obnovi zastarelo naoružanje, da bi vojska mogla da obavlja neke svoje najosnovnije funkcije“, ocenjuje Predrag Petrović, izvršni direktor nevladinog Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Vulin: Srbija se naoružava radi mira

Poseta predsednika Francuske Emanuela Makrona, u fokus je ponovo stavila i nabavku naoružanja, ovog puta od te zapadne zemlje, jedne od osnivača NATO saveza.

„Naše jedinice a i cela Srbija biće sigurnije“, rekao je ministar Odbrane Aleksandar Vulin. "Vojska se naoružava da Srbiji niko ne prati. Kada je Srbija snažna i obučena, niko neće da je dira. Sve što radimo radimo da bismo sačuvali mir", rekao je.

Sporazumi potpisani 15. jula sa Francuskom, između ostalog sadrže narudžbenice sistema protivvazdušne odbrane Mistral 3, koji zvaničnici ministarstva nazivaju „jednim od najboljih u svetu“, kao i njegovu integraciju u postojeći protivavionski sistem PASARS. Potpisan je i tehnički sporazum u vezi sa nabavkom PVO sistema kratkog dometa, navelo je Ministarstvo Odbrane.

„Potpisuju se tri memoranduma o razumevanju, dva memoranduma potpisuje Ministarstvo odbrane sa odgovarajućim francuskim gigantima i oni se odnose na radarske i elektronske sisteme za vazduhoplovstvo i takođe na optoelektronske sisteme za modernizaciju naših tenkova i borbenih vozila“, pojasnio je pomoćnik ministra odbrane u Sektoru za materijalne resurse Nenad Miloradović za RTS uoči dolaska francuske delegacije predvođene predsednikom Makronom u Beograd.

Ministarstvu odbrane smo uputili zahtev za uvid u potpisane Sporazume, odgovor i dalje čekamo.

Tajnovitost nabavki za vojsku

Manjak transparentnosti kada su u pitanju potrebe vojske, glavna je zamerka Predraga Petrovića iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

„Strateški pregled odbrane, dugoročni plan razvoja Vojske Srbije, to su sve dokumenti koji su klasifikovani određenim stepenom tajnosti za razliku od nekih država iz regiona koje su obznanile taj dokument“, kaže Petrović.

„Mi zapravo ne znamo koje su stvarne potrebe u okviru same Vojske Srbije - da li je na primer potrebno više ulagati u protivvazdušnu odbranu ili u kopnenu vojsku, ali i u kojoj meri zapravo treba da se ulaže u sam sektor odbrane, a ne u zdravstvo na primer“, kazao je Petrović koji ističe da bi veća transparentnost prilikom nabavke naoružanja i vojne opreme, smanjila i reakcije u regionu na vesti o tome.

Podsetimo da je nakon objave o poslednjoj nabavci, potpisivanju sporazuma sa Francuskom, reagovao premijer Kosova Ramuš Haradinaj.

Na pitanje Haradninaja da li je nabavka oružja, uz odbijanje sporazuma o recipročnom priznanju poruka da se naoružaju, ministar Vulin odgovara da "kada vam zemlja snage kao što je Francuske dopusti da kupite najmodernije oružje, onda znači da ima poverenje u vas“.

„Takve sisteme ne možete da nađete kod terorista, u Islamskoj državi. A Islamska država je nešto najbliže onome što radi Priština. Priština i Beograd, to vam je kao da poredite Islamsku državu i Evropsku uniju", izjavio je Vulin za Javni servis Srbije.

Takođe, 2016. je i Hrvatska istovremno krenule u kupovinu dodatne avio-opreme, baš kao i Srbije, što je u medijima ispraćeno tekstovima o nekoj vrsti "trke u naoružanju".

"Veća transparentnost i mogućnost država u regionu, ali i samih građana da vide šta će se to nabavljati u nekom narednom periodu predstavljalo bi korak ka smirivanju situacije“, istakao je Petrović.

Vojno-policijska parada u Nišu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Vojna neutralnost košta

Pre nabavke oružja iz Francuske, krajem juna je na, sajmu odbrane u Beogradu, predstavljen prvi od pet naručenih „Erbasovih“ helikoptera H145M namenjenih vojsci (tri naoružana, dva za traganje i spasavanja).

Još četiri takva nabavljena su za potrebe policije Srbije.

Srbija je nabavila ukupno devet helikoptera H145M - pet za vojsku, četiri za policiju
Srbija je nabavila ukupno devet helikoptera H145M - pet za vojsku, četiri za policiju

U maju su, na velikoj vojnoj paradi u Nišu, između ostalog predstavljeni i predstavljeni helikopteri Mi-35 i modernizovani tenk T-72, koji su deo vojno-tehničkog sporazuma sa Ruskom Federacijom.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ističe činjenicu da Srbija, zahvaljujući svojoj politici vojne neutralnosti, oružje nabavlja i „na istoku“ i „na zapadu“.

„To čak može da bude i opterećenje“, kaže međutim Predrag Petrović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku. „Neutralne države moraju mnogo više da ulažu u svoju vojsku kako bi bile sposobne da očuvaju svoju suverenost i sa strane istoka i sa strane zapada“, ističe.

Inače, na paradi u Nišu, javnosti je prikazano i oko 300 raznih vrsta vozila i 40 aviona i helikoptera, tenkovi, borbena vozila pešadije, oklopna vozila Hamer i Lazar, artiljerijski sistemi Oganj i Šumadija, artiljerijska oruđa Nora i druga oprema iz kompleta naoružanja proizvedenog po projektu opremanja "1.500 – Srpski vojnik 21. veka".

U međuvremenu je poletelo i šest polovnih MIG-ova 29, koji su takođe nabavljeni od Rusije, kao i četiri nabavljena početkom ove godine od Belorusije.

Poleteli ruski MIG-ovi
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG