Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Za vojsku se ne štedi


Vojska služi samo za jednu stvar – da se priprema za rat: Ministar odbrane Aleksandar Vulin na vojnoj vežbi sa SAD

Pred poslanicima Skupštine Srbije nalazi se predlog državnog budžeta za narednu godinu, kojim će, prema rečima ministra odbrane Aleksandra Vulina, za vojsku biti izdvojeno 25 odsto više sredstava nego ranijih godina, a najveći deo tog uvećanja biće namenjen "kapitalnim investicijama", odnosno, kako tumače oni koji su budžet analizirali, nabavci i remontu naoružanja, pre svega ruskih MIG-ova.

U Vojnom sindikatu, čije je nezadovoljno članstvo bolje uslove života i rada tražilo i uličnim protestima, pozdravljaju najavljena povećanja, pre svega plata, mada kažu da ih je iskustvo naučilo da prema obećanjima budu oprezni.

Protest Vojnog i Policijskog sindikata: Smenite Vulina i Stefanovića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00

Zaposleni u Vojsci međutim, baš kao i analitičari, ukazuju da je realno povećanje koje predviđa predlog budžeta zapravo manje od onoga što ministar predstavlja.

Predlogom budžeta za 2018. godinu Ministarstvo odbrane će ove godine dobiti oko 70 milijardi dinara, od čega će, prema rečima resornog ministra, najveći deo biti iskorišćen za "standard pripadnika Vojske, odnosno za povećanje plata", ali i za "nastavak naoružavanja, za nastavak opremanja najsavremenijim borbenim sistemima i za održavanje i remont tehnike".

Predviđeni budžet, ukazuju u Fiskalnom savetu, telu koje ocenjuje kredibilitet fiskalne politike zemlje, uz napomenu da porede dva plana, a ne dva budžeta, veći je za oko 11 milijardi dinara od prošlogodšinjeg

"Gotovo u potpunosti devet od tih 11 milijardi posledica je planiranih investicija na razdelu Ministarstva odbrane", rekao je član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković.

Kakve investicije su u pitanju nije navedeno. Istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Vladimir Erceg veruje da je taj novac presvashodno namenjen remontu šest MiG-ova 29, koje je Srbiji donirala Rusija. Erceg ukazuje da na još jednom kontu stoji oko dve milijarde za, kako je navedeno, "opremu i stavke modernizacije i remont sredstava naoružanja vojne opreme".

Ruski MiG-ovi poleću sledeće godine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

"Ne zna se tačno za šta je taj novac izdvojen, da li i to takođe ide za MIG-ove ili su to najavljeni helikopteri. Tako da, u suštini, kada se oduzmu ove dve velike stavke, dobija se otprilike ista visina i struktura budžeta kao i prethodne godine", komentariše Erceg.

Pomenutu kupovinu helikoptera najavio je predsednik Aleksandar Vučić, koji je uoči posete Moskvi od 18. do 20. decembra, za rusku agenciju Tas s rekao da Srbija planira da kupi najmanje šest ruskih vojnih transportnih helikoptera i sistem protivvazdušne odbrane.

U Skupštini Srbije, na čijem je dnevnom redu budžet za 2018. godinu, poslanici opozicije imali su brojna pitanja za ministra Vulina, pre svega ona koja se tiču upravo nabavke oružja. Predsednik Nove stranke Zoran Živković tražio je objašnjenje na osnovu čega se Srbija naoružava i na osnovu kojeg projekta i plana.

Ministar je na to izjavio da će vojska nastaviti da se naoružava i da unapređuje položaj svog kadra, te najavio novu stategiju odbrane do kraja godine.

"Ako ne treba da naoružavamo vojsku, pa hajde da je raspustimo. Onda je ne 70 milijardi koliko smo dobili, nego i sedam miliona previše... Šta će nam? Vojska služi samo za jednu stvar - da se priprema za rat, a na politici je da rat izbegne, koliko god može", rekao je Vulin u Parlamentu.

U međuvremenu, deo zaposlenih u Vojsci već dugo je nezadovoljan svojim položajem, pre svega materijalnim, na šta su ukazivali i na nekoliko protesta koje su održali pred zgradom Vlade Srbije.

Povećanje kao rezultat pritiska Vojnog sindikata: Novica Antić
Povećanje kao rezultat pritiska Vojnog sindikata: Novica Antić

Na jednom od poslednjih, oktobra ove godine, predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić, slikovito je naveo da zbog takvog odnosa, "Vojsku u proseku napušta šest pripadnika dnevno".

Danas Antić najavljeno uvećanje, kojim se predviđa i rast plata od 10 odsto, vidi upravo kao rezultat njihovog pritiska koji, kaže, traje još od kraja prošle godine.

Najavu ministra pozdravlja i kaže kako se nada da je državno rukovodstvo zaista uvidelo nužnost da se standard pripadnika vojske popravi.

Ipak, kako dodaje, "problem je u tome što smo mi mnogo puta do sada imali obećanja koja nisu realizovana".

Istovremeno, računica koju izvodi, pokazuje manji rast plata, odnosno malo više zarade nego pre smanjenja iz 2014. godine.

"Naša će plata biti uvećana za nekih šest odsto, ne 10 odsto koliko kažu. Mi ćemo time doći na period iz 2014. godine i preko toga ćemo imati šest odsto. Ako pogledate naprezanja, ako pogledate činjenicu da se pripadnicima vojske ne plaća prekovremeni rad, praznična dežurstva i tako dalje, a mi kao reprezentativni sindikat se i dalje borimo da dođemo u poziciju da pregovaramo za kolektivni ugovor, mi smo dakle još daleko od cilja i zadovoljstva pripadnika vojske. Svakako da je svaki potez koji ide ka tome da se popravi standard pripadnika vojske dobar, ali mi smo, dok se to ne desi, rezervisani", rekao je Antić.

Računicu njegovog sindikata potvrđuje i Vladimir Erceg iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku. "Plate, socijalna davanja i naknade se nominalno povećavaju za pet do šest odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok se u medijima na isti način predstavljaju kao povećanja od 10 odsto", rekao je.

Inače, budžetom za 2018. godinu predviđena su velika izdvajanja za sektor bezbednosti, odnosno za Bezbedosno-informativnu agenciju (BIA), kojoj će, kako su mediji navodili, biti dodeljeno 5,3 milijarde dinara, što je, prema računicama, povećanje od 18 procenata.

Kupljeni ruski helikopteri stigli u Beograd
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Ono što, međutim, u budžetu nije navedeno jeste na šta će BIA taj novac trošiti. Baš kao što nema ni objašnjenja šta podrazumevaju investicije kod vojske, ali i policije.

Vladimir Vučković iz Fiskalnog saveta kaže da je "deo objašnjenja bio da su to osetljivi sektori, da ne možemo da očekujemo objavljivanje potpunih podataka o investicijama iz sektora bezbednosti".

"Ali opet, gledali smo i budžete drugih zemalja i videli da može da se nađe način da ipak i mi i javnost, a pre svih Narodna skupština imaju detaljnije informacije o budžetima tih sektora bezbednosti. Da jednostavno, Narodna skupština zna o čemu odlučuje i za šta daje saglasnost", rekao je Vučković.

Predlog zakona o budžetu za 2018. godinu, Vlada Srbije usvojila je 29. novembra, a od 6. decembra je pred poslanicima.

  • 16x9 Image

    Ognjen Zorić

    Diplomirao na odseku za novinarstvo Fakulteta za kulturu i medije u Beogradu. Radijskim i TV novinarstvom profesionalno se bavi od 2005. godine u RTV B92. U beogradski biro Radija Slobodna Evropa dolazi 2010. gde radi kao novinar, reporter, te uređuje i vodi dnevne emisije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG