Dostupni linkovi

Ministarstvo odbrane Srbije: Vojni sporazumi sa Francuskom, u planu i PVO sistem


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Tokom dvodnevne posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji, koja počinje u ponedeljak, potpisaće se i pet sporazuma iz oblasti naoružanja i vojne opreme, saopštio je danas pomoćnik ministra odbrane Srbije u Sektoru za materijalne resurse Nenad Miloradović, koji je naveo i da Srbija i Francuska imaju potpisan sporazum o strateškom partnerstvu i da već sarađuju.

Miloradović je, za Radio televiziju Srbije, rekao da će biti potpisana tri memoranduma o razumevanju i da se oni odnose na radarske i elektronske sisteme, ali i na saradnju u oblasti proizvodnje i održavanja tih sistema u Srbiji.

Kada je reč o nabavci novih sistema naoružanja, Miloradović navodi da je konkretno reč o sistemu protivvazdušne odbrane "mistral" za koji kaže da je jedan od najboljih u svetu.

Prema njegovim rečima, planirano je da se taj sistem integriše u raketno artiljerijski sistem PASARS čime će se sposobnost Vojske Srbije značajno podići.

Miloradović naglašava da su u pitanju najsavremenije tehnologije i da je strateški cilj da se njima opremi Vojska Srbije i da se, što je moguće više, podignu njene sposobnosti da odgovori na savremene pretnje.

"To je pravi put da se očuva mir i stabilnost u regionu", rekao je Miloradović, preneo je RTS na svom sajtu. Navodi se i da uz to ide osposobljavanje domaće industrije da učestvuje u tehnološkoj utakmici u svetu.

Miloradović je podsetio da su nabavljeni "Erbasovi" helikopteri, kao i da je pre dve godine od francuskih proizvođača nabavljeno više stotina optoelektronskih uređaja.

XS
SM
MD
LG