Dostupni linkovi

Filmovi sedmog dana SFF-a: Teme o politici, običajima i recesiji


Ekipa filma 'U procvatu'
Ekipa filma 'U procvatu'
Sedmog dana 19. Sarajevo Film Festivala (SFF) prikazaće se više od 40 različitih filmova, među njima i ostvarenja u takmičarskim programima koja se bore za nagrade Srce Sarajeva. U četvrtak su novinari razgovarali sa ekipama filmova „Omar“, „U procvatu“ i „Dan bijega“.

Publika je noć ranije gledala „Omara“ u Otvorenom kinu Metalac. Protagonisti ovog ostvarenja kažu da ono pripovijeda o tome kako izraelska okupacija guši palestinsko društvo. Okom kamere vide se ljepote palestinskog krajolika, zemlje koju svjetska javnost i dalje doživljava kroz slike dugogodišnjeg rata.

„Film nije pokušao riješiti bilo kakvo političko pitanje ili odražavati trenutna palestinska dešavanja, nego je to samo refleksija atmosfere tamošnjeg konflikta. Možda je naš posao da podstaknemo da ta situacija bude vidljivija i da vidimo kako će ljudi reagovati na različite političke motive. Naš film je među prvima u gotovo u cijelosti palestinski film. Namjera ovog filma je da generira novu industriju, te da
Glumci Adam Makri i Waleed Zuaiter
Glumci Adam Makri i Waleed Zuaiter
inicira pokret Palestinaca koji će ulagati u svoju kulturu, što su za njega mali, ali odlučujući koraci u tom smjeru“, kaže jedan od glumaca Waleed Zuaiter.

Ovaj film bio je jedini palestinski film prikazan na ovogodišnjem filmskom festivalu u Kanu gdje je osvojio Nagradu žirija Un Certain Regard - sekcija koja prepoznaje mlade autore i inovativnost u sedmoj umjetnosti.

„To je film o nadi i tome se publika ne može oduprijeti“, kratko kaže drugi glumac Adam Bakri.

Gruzija, Moldavija, Armenija i Azerbejdžan prvi put ove godine učestvuju u takmičarskim programima SFF-a.

Za Srce Sarajeva takmiči se i gruzijsko ostvarenje „U procvatu“ koje govori o dvjema tinejdžerkama u vremenu kada je Gruzija stekla nezavisnost nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Nana Ekvtimishvili
Nana Ekvtimishvili
„Mnoge stvari su se promijenile u Gruziji od tada do danas. Ovaj film ima više slojeva - pitanje politike i običaja. Mene je zanimala tradicija otmice mlâde. Devedesetih godina prošlog vijeka ova praksa je bila itekako prisutna. Danas toga više nema, osim u nekim ruralnim područjima. Negdje sam pročitala da je ove godine 7.000 djevojaka napustilo porodice da bi se udale. Film 'U procvatu' govori i o tome“, kaže jedna od režisera Nana Ekvtimishvili.

'Kafa sa..' Jasmilom Žbanić


Ekipa filma „U procvatu“ nestrpljivo iščekuje reakcije matične publike, kojoj će film biti prikazan premijerno devetog septembra.

„Zanimljivo je što se film dešava devedesetih godina, u vremenu koje mi je nepoznato. Film mi je potpuno promijenio život. Djevojke mojih generecija danas su mnogo slobodnije i poduzetnije nego prije dvadesetak godina. Brak nije toliko popularan među mladim djevojkama. Generalno, tinejdžeri danas nisu toliko zainteresovani da mladi stupaju u brak“, kaže glumica Mariam Bokeria.

Ekipa filma "Dan bijega"
Ekipa filma "Dan bijega"
Drugi film u takmičarskoj selekciji je grčki „Dan bijega“ i govori o uticaju recesije na ovu zemlju.

„Priča je našla mene. Sve se oko nas pošlo rušiti i moja je obaveze da govorim o ovom potpunom slomu, ali na nadrealistički i metaforički način. Moja je obaveza, kao čovjeka i umjetnika koji živi u Atini, da govorim o potpunom slomu sistema u vlastitoj državi. Zato smo odlučiti snimati u crno-bijeloj tehnici. Želio sam se fokusirati na problem recesije, odnosno na situaciju sa kojom se svi danas u Evropi, a vjerovatno i širom svijeta, suočavamo“, navodi režiser Dimitris Bavellas.

U poslijepodnevnim satima priređena je i „Kafa sa...“ bh. režiserkom Jasmilom Žbanić. Ona će uskoro u Kanadi na Torotno Film Festivalu predstaviti svoje novo ostvarenje „Za one koji ne mogu da govore“ (For those who can tell no tales). Film je rađen na engleskom jeziku i govori o Australijanki koja dolazi u Bosnu i Hercegovinu, preciznije u Višegrad gdje otkriva nasljeđe ratnih zločina. Ovaj film bi već od prvog oktobra trebalo da se prikazuje u bh. kinima.

„Odrasla sam u porodici u kojoj nije bilo umjetnika. Živjela sam blizu kina koje se zvalo ‘Kumrovec’. Gledajući filmove tada, impresioniralo me kako pokretne slike utiču na ljude da se smiju, plaču... Sve to za mene je bilo posebno i ključno da postanem režiserka”, pojasnila je Žbanić na „Kafi sa...“.

U četvrtak uveče, kada publika 19. Sarajevo Film Festivala željno iščekuje nanovije ostvarenje američkog režisera Woodyja Allena „Blue Jasmine“, biće uručena nagrada Fondacije Katrin Cartlidge. Francuska režiserka senegalskog porijekla Dyana Gaye ovogodišnja je dobitnica nagrade koja se dodijeljuje obećavajućim filmskim kreativcima.
XS
SM
MD
LG