Dostupni linkovi

"Obrana i zaštita" na SFF-u: Preslika života u Mostaru


Sa press konferencije poslije prikazivanja filma "Obrana i zaštita", 17.8.2013.
Film „Obrana i zaštita“ redatelja i scenariste Bobe Jelčića prikazan je u prijepodnevnom terminu rezerviranom za akreditirane novinare i filmske profesionalce, drugog dana Sarajevo Film Festivala. Za ovu projekciju tražilo se mjesto više. Nakon projekcije, ekipa filma obratila se novinarima.

Ovaj film je ove godine osvojio sedam Zlatnih arena na Pulskom festivalu, a svoju svjetsku premijeru doživio je Berlinskom filmskom festivalu.

Radnja filma događa se Mostaru, nakon posljednjeg rata i govori svakodnevnom životu u poremećenom društvu, u svijetu u kojem se paranoja, komedija i drama odvijaju istodobno.

Redatelj i scenarist Bobo Jeličić, koji je rođeni Mostarac, a živi i radi u Hrvatskoj kaže da je ideja za ovaj film nastala sasvim slučajno, prilikom posjete roditelja.

„Svaka priča ima svoje duboke korjene i teško je objasniti sve izvore, kako je ona nastala. Mostar je grad koji je u nekoj tranziciji od samog završetka rata do danas, gdje su spacifičnosti vrlo izražene. Postojala je kod mene poteba da uđem u neku srž stanja i života dole. Mostar je tijekom godina doživljavao razne mijene vlasti i to je usadilo nekakve strahove i osjećaje u svakom čovjeku. To je samo jedna slika o jednom čovjeku, na osnovu koje možemo govoriti o situacijama koje su vezane ne samo za Mostar, nego i za druge gradove u bivšoj Jugoslaviji“, kaže Jeličić.Glavu ulogu u filmu glumi proslavljeni srpski glumac Bogdan Diklić, koji je kazao da se za ovu ulogu pripremao mjesec dana.

„Film „Obrana i zaštita“ je film o kakvom takvom miru. Slavko, lik kojeg ja igram, je čovjek koji ekvilibrira između spostvene savjesti i nekog pragmatizma, koristoljublja, a pokretač te savjesti je njegova žena Milena. Nije Slavko neko ko bi svojim razmišljanjima i ispadima pripadao onima koji su u stanju da izazovu rat.“

Naslovnu žensku ulogu igrala je bosnaskohercegovačka glumica Nada Đurevska. Glumica je rekla da se redatelj godinu dana dvoumio da nju uzme za ovu ulogu.

“Redatelj poslije svake scene nije ništa govorio, trčao je Bogdanu. Na kraju sam ga pitala da li se pokajao što je uzeo mene za ulugu, a on mi je odgovorio, sad je kasno“, kroz smijeh je kazala Đurevska.

Producentica filma Zdenka Gold kazala je da će film nakon Sarajevo Film Festivala ići u redovitu kino distribuciju u cijeloj regiji. Premijeru u Mostaru film će dožvijeti 13. rujna u okviru Mostrskog filmskog festivala.
  • 16x9 Image

    Ivan Katavić

    Novinarstvom se profesionalno bavi od 2005. godine kada je postao član redakcije sarajevskog dopisništva RSE. Najčešće obrađuje teme iz života običnih ljudi, kulture i sporta.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG