Dostupni linkovi

Dokumentarci na SFF: Velike priče o malom čovjeku


Sa Sarajevo Film Festivala
Sa Sarajevo Film Festivala
Za glavnu nagradu Srce Sarajeva u kategoriji dokumentarni film na 19. Sarajevo Film Festivalu se ove godine bori 21 film, što je najveći broj filmova u jednoj natjecateljskoj konkurenciji. Za većinu filmova koji su do sada prikazani na festivalu vladao je velik interes sarajevske publike, koja tradicionalno svih godina prati najbolja dokumentarna ostvarenja iz regije.

Takmičarski program u ovoj kategoriji otvorio je film „U potrazi za porodicom“ Oggija Tomića iz BiH, koja je autobiografska priča o sudbini djeteta bez roditeljskog staranja. Selektorica Takmičarskog programa za dokumentarni film Rada Šešić o ovom ostvarenju je kazala:

„To je jedna intimna priča samog autora. On je dečko iz Sarajeva koji je vrlo rano otišao iz dječijeg doma u svijet. Nakon toga se vraća i traži svoju obitelj. To je jedna topla ljudska priča, iz koje se otvara milijun tema tog filma.“

Drugi film koji je otvorio Takmičarski program za dokumentarni film je „Autofokus“ hrvatskog redatelja Borisa Poljaka.

„To je jedan kratki, opservatsorski, poetičan, duhovit i šarmanatan film koji nas upućuje na šuštinu čovjeka i njegovog ponašanja“, kaže o filmu selektorica Šešić.

(VIDEO: Trejler za film Autofokus)


Još jedan film za koji je vladao veliki interes publike je i dokumantarac „Ja kada sam bila klinac, bila sam klinka“, srbijanske autorice Ivane Todorović. Film govori o beogradskom transvestitu Goci, koji u filmu otvoreno govori o svojoj seksualnosti.

Sama autorica kazala je da su inspiracija za ovaj film bili glavna akterka - Goca, i njena hrabrost.

„Kada je Goca izjavila: ’Ja želim da postanem vidljiva’, ja sam odmah znala da je to vapaj srca koji ja želim da iznesem. Smimanje filma je bilo jako zahtjevno. Na njemu smo radili dvije godine. Bilo je teško naći univerzalnu nit da se film ispriča.“

Odlučnost i hrabrost

U konkurenciji za nagradu nalazi se i film „Rob“ redatelja Pjera Žalice, koji govori o Almiru Čehajiću Batku, bh. glumcu i zabavljaču koji se upao u ralje lihvara i kamatara. Redatelj Žalica kaže da je ova priča sama došla do njega, te da nije vjerovao da će je uspjeti završiti.

„Mislio sam da Batko neće imati snaga da to ispriča, odnosno da učestvuje u filmu. Na moje oduševljenje, Batko je ustvari motor cijelog projekta. Uspjeli smo pratiti njegovu odlučnost, hrabrost i potrebu da se suoči sa paklom koji je prošao, koji može biti u najmanju ruku poučan“, ističe Žalica.

Selektorica Šešić kazala je da se filmovima iz regije od ove godine pridržuju i dokumentarci iz Kavkaza. Film „Moja obitelj, moji rođaci“ je iz Azerbejdžana:

„Mislim da je posebno zanimljivo našoj publici da vidimo šta rade ljudi u toj regiji. To je opet jedna intimna ljudska priča, gdje autor sa svojom kćerkom odlazi i traži svoje korjene kulture.“

Šešić kaže da se kroz velik broj filmova protežu osobni osvrti o vlastitim životima, o mjestima gdje i trenutku kad živimo.

Pored glavne nagrade Srce Sarajeva, u ovoj konkurenciji bit će podijeljene još tri nagrada. To su specijalna nagrada Al Jazeere, nagrada za ljudska prava i EDN talent grant.
XS
SM
MD
LG