Dostupni linkovi

Produžen pritvor Belivukovoj grupi, sud potvrdio ispravnost optužnice


Hapšenje Veljka Belivuka u Beogradu, 4. februar 2021.
Hapšenje Veljka Belivuka u Beogradu, 4. februar 2021.

Krivično vapretresno veće Višeg suda u Beogradu utvrdilo je 2. avgusta da je optužnica protiv Veljka Belivuka i pripadnika njegove grupe, koji se terete za najteža krivična dela, propisno sastavljena i poslalo je na odgovor okrivljenima i braniocima, koji imaju pravo da to učine u roku od osam dana.

Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je 2. avgusta za Radio Slobodna Evropa da optužnica tereti Belivuka i još 29 osoba za pet krivičnih dela teško ubistvo, zatim otmicu, silovanje, neovlašćenu proizvodnju i promet droga, kao i nedozvoljenu proizvodnju, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Belivuku i još 26 okrivljenih, Viši sud je 2. avgusta produžio pritvor do 30 dana, dok je još troje iz njegove grupe pušteno da se brani sa slobode.

Pritvor im je, pored ostalog, produžen zbog opasnosti od bekstva, uticaja na svedoke, te da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivična dela za koja je propisana kazna zatvora preko deset godina, piše u saopštenju Višeg suda.

Pritvor im je produžen i zbog načina i težine krivičnih dela koja su dovela do uznemirenja javnosti, što može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka, dodaje Viši sud.

Pet stvari koje treba znati o 'slučaju Belivuk' u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:57 0:00

Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu podiglo je 30. jula optužnicu protiv Belivuka i njegove grupe i predalo je Posebnom odeljenju Višeg suda na potvđivanje.

Istraživački novinari u Srbiji objavili su da su Belivuk i pojedini članovi njegove grupe tokom saslušanja navodno izjavili da su im predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegovi saradnici, među kojima je i ministar Vulin, "tražili više usluga" od kontrole tribina, do suzbijanja pojedinih antivladinih protesta.

Opozicija je u međuvremenu tražila da se ispitaju navodne veze Belivuka sa vrhom vlasti u Srbiji.

Predsednik Srbije je najavio da će podneti krivičnu prijavu protiv sebe zbog navoda u slučaju Veljka Belivuka.

On je najavio da će to uraditi i ministar policije Aleksandar Vulin, te da će to biti njihov odgovor na navode u medijima koji optužuju Vučića i Vulina za saradnju sa navodnim kriminalnim klanom. Kako je rekao, prijavu će u njegovo i Vulinovo ime podneti neko od njihovih saradnika.

Veljko Belivuk je vođa jedne od navijačkih grupa fudbalskog kluba "Partizan".

Belivuk i njegovi navodni saradnici označeni su kao bliski "kavačkom" kriminalnom klanu.

"Škaljarski" i "kavački" klanovi poreklom su iz Crne Gore. Sukob ova dva klana zbog droge traje od 2014. godine i proširio se na ceo Balkan.

XS
SM
MD
LG