Dostupni linkovi

EP usvojio Rezoluciju kojom Srbiju i Kosovo poziva na međusobno priznanje


Zgrada Evropskog parlamenta u Strazburu
Zgrada Evropskog parlamenta u Strazburu

Evropski parlament (EP) usvojio je rezoluciju u kojoj se navodi da konačni sporazum između Srbije i Kosova treba biti "zasnovan na međusobnom priznanju".

Ovo je prvi put da zvaničan dokument jedne evropske institucije spominje međusobno priznanje.

Pet država članica Evropske unije (EU) ne priznaje kosovsku nezavisnost, a EP je jedina institucija koja Kosovo tretira kao državu. Rezolucije EP inače nisu pravno obavezujuće za države članice EU.

Za ovu rezoluciju je glasalo 523 zastupnika, protiv ih je bilo 78 njih, a 34 uzdržanih.

Usvojenom rezolucijom, evropski zastupnici pozivaju vlasti u Srbiji "da pokažu stvarnu posvećenost vrednostima EU i da se usklade sa odlukama i pozicijama EU u spoljnoj politici i bezbednosnoj politici, uključujući sankcije Rusiji".

Autor nacrta rezolucije Vladimir Bilčik je ponovio da nije zadovoljan što je u tekstu uvrštena fraza koja se odnosi na međusobno priznanje ali je naglasio da je to bila želja većine zastupnika. On je upozorio da priznanje nije u nadležnosti Evropskog parlamenta već isključivo država članica.

Bilčik je napomenuo da je rat u Ukrajini promenio okolnosti na međunarodnoj sceni.

"Brutalna agresija Rusije na Ukrajinu menja igru i nadam se da će Srbija odlučiti i izabrati da stane na pravu stranu istorije i kada je u pitanju njena buduća odluka o evropskom pozivu", poručio je evropski zastupnik Vladimir Bilčik.

On je rekao da napredak Srbija ka EU zavisi od tri ključna stuba: unutrašnjih refomi koje su, prema njemu, veoma spore; posvećenosti dijalogu sa Prištinom ali i odluci o restriktivnim merama protiv Rusije. On je izneo očekivanje da će se Srbija postepeno i konačno potpuno usaglasiti sa politikama EU koje se tiču zvanične Moskve.

Evropski parlament Rezolucijom takođe poziva srpske vlasti da deluju protiv veličanja osuđenih ratnih zločinaca i da prekinu svaku retoriku i postupke koji podrivaju integritet zemalja u susedstvu i ugrožavaju regionalnu stabilnost i pomirenje. Izražava se žaljenje zbog kontinuiranog pritiska na pravosuđe i javnog poricanja međunarodnih presuda za ratne zločine i poziva novoizabrana većina da prioritetno ojača garancije za nezavisnost i efikasnost pravosuđa.

Takođe, vlasti Srbije su u Rezoluciji podsetili da će napredak u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Kosovom odrediti tempo pristupnih pregovora.

Ponovljena je podrška dijalogu Beograda i Prištine i važnost konstruktivnog angažmana srpskih i kosovskih vlasti u cilju postizanja sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnos, što je ključno za obe zemlje da napreduju njihovim evropskim putevima.

Uz to, poziva se na poštovanje i punu primenu svih prethodnih sporazuma, uključujući i Zajednicu srpskih opština na Kosovu.

U Rezoluciji se poseban prostor posvećuje stanju u medijima u Srbiji. Ističe se žaljenje zbog ograničene slobode medija i "zloupotrebe medija za sticanje nepoštene političke prednosti", te napada na političke protivnike i širenje dezinformacija.

U tekstu nacrta se navodi da su evropski zastupnici "duboko zabrinuti" zbog širenja dezinformacija o ruskoj agresiji protiv Ukrajine, stoga se pozivaju srpske vlasti i Evropska komisija da podrže infrastruktura za borbu protiv dezinformacija i drugih hibridnih pretnji.

Šta je poručio Vučić?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je zadovoljan zbog toga što EP nije prihvatio predlog da se prekinu pregovori o pristupanju sa Srbijom zbog stava o ratu u Ukrajini.

Istakao je da će zvanični Beograd i dalje nastaviti da se ponaša u skladu sa interesima države.

Vučić: Ponašamo se u skladu sa interesima države (23. jun 2022.)
Vučić: Ponašamo se u skladu sa interesima države (23. jun 2022.)

"Bilo je pokušaja pojedinih poslanika u EP da se izglasa prekid pregovora sa Srbijom. Nama je drago što to nije izglasano, jer bi bilo pogrešno, i hvala većini u EP koja to nije prihvatila... Ali ja sam jednom rekao - svako neka radi svoj posao", reči su Vučića.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin je, pak, izjavio da je EP u Rezoluciji o Srbiji "otvoreno zatražio da se priključi ratu Zapada protiv Rusije i da prizna Kosovo".

XS
SM
MD
LG