Dostupni linkovi

EP traži za Kosovo viznu liberalizaciju i priznanje od pet članica EU


Autorka nacrta Rezolucije Viola fon Kramon pozvala Prištinu i Beograd da napreduju u dijalogu

Evropski parliament (EP) je usvojio rezoluciju o Kosovu u kojoj poziva na hitnu librealizaciju viznog režima za kosovske građane. EP je pozvao i pet država članica Evropske unije (EU) da priznaju kosovsku nezavisnost.

Za rezoluciju je u srijedu, 7. juna, glasalo 469 evropskih zastupnika, 96 njih je bilo protiv a 72 uzdržanih.

Poput rezolucije koja se tiče Srbije i koja je takođe usvojena u srijedu, i u rezoluciji posvećenoj Kosovu spominje se međusobno priznanje kao epilog dijaloga Srbije i Kosova.

Autorka nacrta rezolucije Viola fon Kramon (von Cramon) je napomenula da je poseban dio rezolucije posvećen neophodnosti da strane napreduju u dijalogu.

"Dijalog Beograda i Prištine nije bio visoko na dnevnom redu nove kosovske vlade. Dijalog je preduslov za obje zemlje kako bi napredovale na evropskom putu. Prošli sporazumi su dovedeni u pitanje što pokazuje nedostatak ozbiljnih angažmana i to je kritikovano od strane pojedinačnih evroposlanika ali i u našem izveštaju", upozorila je Fon Kramon.

Ovom Rezolucjom, EP u potpunosti podržava zahtjev Kosova za prijem u Savjet Evrope.

Takođe dokumentom se prima k znanju namjera Kosova da podnese zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji u toku ove godine, ali se naglašava da ne postoji brza procedura i da je normalizacija odnosa sa Srbijom neophodna da bi Kosovo napredovalo na evropskom putu.

Viola von Kramon je upozorila prištinske vlasti da sada nije trenutak da Kosovo aplicira za kandidatski status u EU.

Viola von Kramon je upozorila prištinske vlasti da sada nije trenutak da Kosovo aplicira za kandidatski status u EU.

"Mi jasno pravimo razliku između aplikacije za Savjet Evrope i aplikaciju za EU, za koju kažemo da nije pravo vrijeme s obzirom na pitanje nepriznavanja. To bi podiglo domaća očekivanja sa kojima bismo morali kasnije da se bavimo", poručila je fon Kramon.

Evropski zastupinici su Rezolucijom ponovili podršku dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU i ponovili su važnost konstruktivnog angažmana vlasti i Srbije i Kosova u postizanju sveobuhvatne pravno obavezujuće normalizacije.

Navodi se da je sporazum ključan kako bi obje zemlje napredovale na svojim evropskim putevima. Upozoravaju se kako Kosovo tako i Srbija da je neophodna puna primjena svih dosadašnjih sporazuma, uključujući i Zajednicu srpskih opština.

U rezoluciji se žali zbog odluke Vlade Kosova da odbije prijedlog kojim bi se omogućilo prikupljanje glasačkih listića birača sa pravom glasa kako bi im se omogućilo da glasaju na teritoriji Kosova na srpskim izborima 3. aprila 2022, kao što je to bio slučaj ranije.

Takođe se Rezolucijom pozdravlja usvajanje rezolucije Skupštine Kosova kojom se oštro osuđuje vojna agresija i invazija na Ukrajinu od strane Ruske Federacije i pohvaljuje Kosovo za njegovo usklađivanje sa usvajanjem EU sankcija protiv Rusije.
Evropski Parlament svake godine usvaja rezolucije za zemlje regiona.

Rezolucije EP nisu pravno obavezujuće za države članice EU.

XS
SM
MD
LG