Dostupni linkovi

Lajčak poručio da je nastala 'nova situacija' u odnosima Srbije i Kosova


Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčak

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je 30. juna da je u odnosima Srbije i Kosova nastala "nova situacija" koja je promenila "planove i teme" njegove posete.

Lajčak se dan ranije u Beogradu sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je nakon susreta oštro reagovao na odluku Vlade Kosova o načinu ulaska u tu zemlju vozila sa srpskim tablicama i građana sa srpskim ličnim dokumentima.

Iz kabineta premijera Kosova je za Radio Slobodna Evropa (RSE) 30. juna saopšteno da su specijalni izaslanik EU i zemlje Kvinte obavešteni o odluci o reciprocitetu sa Srbijom za lične karte i mogućnostima preregistracije automobila.

Iz kabineta premijera Kosova su naveli i da zvanična Priština "ostaje posvećena principijelnom dijalogu".

Vlada Kosova usvojila je odluku o preregistraciji automobila registarskih oznaka gradova na Kosovu, koje izdaju organi Srbije, na RKS (Republika Kosovo) tablice.

Takođe je usvojeno i uputstvo za prelazak graničnih prelaza sa ličnim dokumentima koje izdaju organi Srbije, pa će licima koja imaju takva dokumenta biti izdavane potvrde koje zamenjuju isprave.

Reagujući na ove odluke, predsednik Srbije je 29. juna optužio zvaničnike Kosova da spremaju "progon" srpskog stanovništva. Za te tvrdnje nije izneo nikakve dokaze.

Miroslav Lajčak je novinarima u Beogradu dan kasnije rekao da je sa Vučićem imao "ozbiljan razgovor" o situaciji na Kosovu, te dodao da je potrebno tražiti rešenja putem dijaloga, a ne konfrontacije.

"Ja sam došao u region da pripremam sledeći sastanak lidera i da govorimo o napretku i normalizaciji odnosa, sada treba da rešavamo ovu situaciju. Ne smemo da dozvolimo da dođe do neke krize", rekao je Lajčak.

Lajčak je sa Kosova stigao u Beograd 29. juna u danu kada je Vlada Kosova donela pomenutu odluku.

Sudeći po reakciji iz Beograda, odluka o tablicama mogla bi da "zakoči" dijalog.

Priština: Destruktivan stav Srbije

Iz kabineta premijera Kosova su 30. juna naveli da Vlada Albina Kurtija ostaje posvećena "principijelnom dijalogu" i postizanju pravno obavezujućeg sporazuma, koji će podrazumevati međusobno priznanje.

"Odluka Vlade Kosova oko registarskih tablica i ličnih karata je proporcionalna odluka o uspostavljanju reda i zakona. Pokazali smo spremnost i konstruktivnost da se postigne trajni dogovor oko registarskih tablica, ali već postoje čvrsti dokazi da je tako nešto nemoguće zbog destruktivnog stava Srbije", navodi se u pisanom odgovoru za RSE.

Iz kabineta premijera Kosova navode i da je specijalni izaslanik Miroslav Lajčak bio obavešten o odluci Vlade Kosova da uvede recipročne mere Srbiji oko ličnih dokumenta i mogućnostima preregistracije automobila sa oznakama koje izdaje Srbija.

"I Kvinta je takođe obaveštena o našem predlogu i odluci na sastanku koji je održan početkom nedelje", dodaje se.

Za Beograd nema dijaloga

Nakon sastanka u Beogradu, specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak nije bio pored Aleksandra Vučića tokom njegovog obraćanja javnosti. Kako je Vučić objasnio, nije želeo da Lajčaka dovodi u "neprijatnu situaciju".

Vučić je tada poručio da posle odluke Prištine nema o čemu da se razgovara.
Takođe je izneo tvrdnju da i Kosovo i Zapad "hoće da ubede Srbe da se registruju po RKS tablicama".

"Ako ih ne ubede, onda će da im otimaju vozila", rekao je Vučić.

RSE je zatražio od Vlade Kosova komentar povodom ocena predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Priština nije spremna za dijalog. Međutim, odgovor nije stigao do zaključenja ovog teksta.

Miroslav Lajčak je na Tviteru objavio da je imao dug razgovor sa Vučićem o dijalogu i situaciji sa tablicama naglašavajući važnost pronalaženja rešenja kroz pregovore.

U Beogradu se dan kasnije, 30. juna, sastao sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem. Kako se navodi u saopštenju, objavljenom nakon sastanka, Dačić je rekao da su dijalog i kompromis jedini pravi put za postizanje održivog dogovora između Beograda i Prištine.

"Naša strana je spremna da u nastavku dijaloga razgovora o brojnim otvorenim pitanjima, ali naglašavamo da nismo spremni da prihvatimo bilo kakve jednostrane odluke, koje nisu proizašle iz dogovora u dijalogu", rekao je Dačić, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Lajčak je naglasio da je stav EU da je na stranama da implementiraju ono što je dogovoreno.

Takođe je napomenuo da radi na susretu na visokom nivou predsednika Srbije Alaksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u Briselu, kao i da želi da njihov naredni susret bude produktivan.

Specijalni izaslanik Evropske unije je u Beogradu 30. juna razgovarao i sa predstavnicima dela opozicije, a susretu je prisustvovao i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žofre.

Šta je Vlada Kosova odlučila?

Odluka Vlade Kosova o mogućnosti preregistracije tiče se automobila sa registarskim oznakama kosovskih gradova koje izdaje Srbija, kao na primer PR (Priština), GL (Gnjilane), PZ (Prizren), KM (Kosovska Mitrovica) i tako dalje.

Ovakve tablice su u srpskim sredinama južno od reke Ibar ukinute još 2011. godine, nakon potpisivanja sporazuma Kosova i Srbije o slobodi kretanja.

Međutim, u opštinama na severu Kosova, gde je većinsko srpsko stanovništvo, sve vreme je bilo moguće voziti automobile registarskih KM tablica koje izdaje MUP Srbije, što je bilo u suprotnosti sa Briselskim sporazumom.

U saopštenju Vlade Kosova od 29. juna se objašnjava da će preregistracija ovih vozila početi od 1. avgusta i da će trajati do 31. septembra.

Na Kosovu stop vozilima sa srpskim tablicama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Takođe na sednici Vlade je usvojeno i uputstvo za prelazak graničnih prelaza sa ličnim dokumentima koje izdaju organi Srbije.

Objašnjava se da će prilikom ulaska na teritoriju Kosova, sva lica koja imaju lična dokumenta koja izdaju organi Srbije, dobiti potvrdu koja zamenjuje isprave.

Inače, svi državljani Kosova koji ulaze na teritoriju Srbije takođe dobijaju potvrdu koja zamenjuje njihova lična dokumenta.

Srbija ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, a samim tim ni kosovska dokumenta, pa je izdavanje potvrde za državljane Kosova dogovoreno Briselskim sporazumom o slobodi kretanja.

Do sada državljanima Srbije nije trebala potvrda prilikom ulaska na Kosovo.

Kako je do sada funkcionisalo sa tablicama?

U septembru prošle godine Kosovo je uvelo Srbiji recipročne mere oko registarskih oznaka zbog čega je došlo do eskalacije situacije na severu Kosova, gde je lokalno srpsko stanovništvo na dve nedelje držalo u blokadi dva granična prelaza – Jarinje i Brnjak.

Recipročne mere su predviđale uzimanje probnih tablica prilikom ulaska na teritoriju Kosova, što je od 2011. godine važilo za građane Kosova koji su išli u Srbiju.

Potom su dve strane postigle privremeno rešenje, odnosno da se belim stikerima prelepljuju državni simboli.

Radne grupe, koje su formirane pre oko šest meseci i u kojima su predstavnici Beograda, Prištine i Evropske unije, trebalo je najkasnije do 21. aprila da predstave trajno rešenje za registarske tablice, "zasnovano na standardima i praksi EU".

Kako do tada rešenje nije nađeno, Kosovo je donelo odluku o preregistraciji.

Kosovo i Srbija vode dijalog o normalizaciji odnosa od 2011. godine, do sada je postignuto oko 30 sporazuma ali većina nije realizovana na terenu.

XS
SM
MD
LG