Dostupni linkovi

Uprkos povlačenju Iran tvrdi da nukearni sporazum 'još nije propao'


Nuklearni reaktor Arak, Iran
Nuklearni reaktor Arak, Iran

Iranski nuklearni sporazum koji je ova zemlja, 2015. godine postigla sa svjetskim silama, nije raskinut unatoč odluci Teherana da odustane od ograničenja na obogaćivanje uranijuma na koje su su se obavezali sporazumom, saopštila je iranska državna novinska agencija IRNA, citirajući zamjenika ministra vanjskih poslova Abasa Aragčija.

Iz Irana je ranije u nedelju stigla informacija da će se udaljiti od svojih obaveza iako su također naveli da će nastaviti da sarađuju sa nadzornim organom Ujedinjenih nacija za nuklearnu energiju.

Odluka dolazi nakon što je irački general Kasem Solejmani, ubijen u petak u napadu američkom bespilotnom letelicom kod Bagdada.

Nakon odluke američke administracije i predsjednika Donalda Trumpa iz 2018. da se povuče iz nuklearnog sporazuma, Iran, koji tvrdi da njegov nuklearni program služi u civilne svrhe, već je prekršio brojna ograničenja sporazuma. Nakon što su se Sjedinjene Države povukle iz sporazuma, ponovo su nametnule ekonomske sankcije Teheranu.

"Nuklearni sporazum još nije propao", rekao je Aragači, koji ujedno ima ulogu nuklearnog pregovarača.

"Spremni smo se vratiti u potpuno poštovanje sporazuma, ovisno o ukidanju sankcija i ekonomske koristi od sporazuma.

Sporazum je potpisalo pet stalnih članica Vijeća sigurnosti: Sjedinjene Države, Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, Njemačka plus Evropska unija i Iran.

Evropske potpisnice sporazuma mogle bi, podsjeća Reuters, ove sedmice pokrenuti postupak za rješavanje spora koji bi mogao dovesti do obnovljenih američkih sankcija Teheranu.

Iran je ranije kritikovao Britaniju, Francusku i Njemačku zbog neuspjeha u spašavanju sporazuma i zaštite ekonomije Irana od američkih sankcija.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG