Dostupni linkovi

Podizanjem zastave duginih boja u Beogradu otvoren Evroprajd


"Mnogi su verovali da nećemo stići do ovde, da se Evroprajd neće desiti, ali evo nas", kaže jedan od organizatora Evroprajda, Goran Miletić.
"Mnogi su verovali da nećemo stići do ovde, da se Evroprajd neće desiti, ali evo nas", kaže jedan od organizatora Evroprajda, Goran Miletić.

Podizanjem zastave duginih boja ispred Palate Srbije u Beogradu otvoren je ovogodišnji Evroprajd (EuroPride), najznačajniji evropski događaj za LGBTI+ zajednicu kojem će glavni grad Srbije biti domaćin od 12. do 18. septembra.

"Mnogi su verovali da nećemo stići do ovde, da se Evroprajd neće desiti, ali evo nas", izjavio je jedan od organizatora Evroprajda Goran Miletić.

Izrazio je očekivanje da će Evroprajd pokazati da je "Beograd otvoren za sve".

"LGBT zajednici u ovoj zemlji (Srbiji) trebaju ljudska prava koja će biti garantovana i zakonima i primenom zakona i to mora postati stvarnost i Europrajd će nam pomoći u tome", istakao je Miletić.

Na otvaranju je naglašeno da će tokom Prajd nedelje biti održano "sve što je planirano" - 130 događaja, uključujući međunarodnu LBGTI+ šetnju, koja je u okviru Evroprajda nedelje planirana za 17. septembar.

Policija, međutim, još nije donela konačnu odluku da li će dozvoliti taj skup.

Organizatori su istakli da su spremni za dijalog sa institucijama ako treba da se promeni maršruta.

"I dalje čekamo da li će MUP (Ministarstvo unutrašnjih poslova) zabraniti Prajd, nadam se da do toga neće doći i nadam se da će ovo ipak biti jedan novi početak, jedno novo doba za poštovanje ljudskog života u ovoj zemlji", izjavio je Marko Mihailović iz organizacije Belgrade Pride.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je 10. septembra, nakon sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost, da će odluku o Evroprajdu doneti MUP "96 sati pre tog skupa".

Sa otvaranja Evroprajda u Beogradu
Sa otvaranja Evroprajda u Beogradu

'Šetnja za bolje društvo'

Organizatori su na otvaranju pozvali da se u subotu (17. septembar) šeta "za toleranciju i bolje društvo".

"Ovo nije borba samo za bolji položaj LGBTI+ zajednice, ovo je borba za jedan demokratski poredak, za jednu zdravu sredinu, za sredinu u kojoj neće biti mesta govoru mržnje, zločinima iz mržnje, diskriminaciji, nasilju i svim onim stvarima koje urušavaju naše društvo", poručio je Marko Mihailović.

On je rekao i da se na dan otvaranja Evroprajda oseća "posramljeno".

"Stojimo simbolički ispred jedne od institucija koja nije uradila dovoljno da zaštiti naše ljudsko dostojanstvo, naša ljudska i Ustavom garantovana prava", istakao je.

Preko 130 događaja u sedam dana

Jedan od organizatora Goran Miletić je rekao da LGBT+ aktivistima prvi put nije dozvoljeno da Prajd nedelju otvore u Skupštini Beograda, zbog čega je otvorena ispred Palate Srbija.

Miletić je rekao da se podizanjem zastave ispred institucija poručuje da se od njih očekuje zakonsko rešavanje prava LGBT+ osoba.

LGBT+ zajednica traži od države usvajanje zakona o istopolnim zajednicama i rodnom identitetu, kao i zaustavljanje nasilja i diskriminacije.

U susret Prajdu: Jesmo li imalo odmakli?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00

Poverenica o diskriminaciji LGBT+ osoba

Od zvaničnika Srbije otvaranju je prisustvovala samo Poverenica za ravnopravnost Brankica Janković.

Ona je, u obraćanju novinarima, naglasila da joj je žao zbog nerazumevanja koje je izraženo na skupu "Litije za spas Srbije" i "Molebanu za spas porodice i braka", koji je služio patrijarh Porfirije.

"Po prirodi svog posla, oni bi trebali da šire mir i razumevanje među ljudima. Žao mi je zbog tolikog nerazumevanja potreba i emocija naših LGBT sugrađana. Moram da priznam da istinski ne razumem kako sve to narušava naš identitet, našu porodicu", istakla je poverenica.

Po njenim rečima, sigurna je da je slučajeva diskriminacije mnogo više od onih koji se zvanično prijavljuju, jer postoji "jedna velika socijalna distanca kada se radi o LGBT+ sugrađanima".

Istakla je da treba istražiti šta se dogodilo u društvu i šta je dovelo do tolikog nerazumevanja i zašto se tolika tenzija podigla.

Janković nije mogla da precizira da li će učestvovati na šetnji u okviru Evroprajda, ako policija zabrani taj skup.

Na skupu su bili i ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofer Hil i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žofre. Skup ispred Palate Srbija obezbeđivalo je više desetina policajaca.

Američki ambasador Kristofer Hil i poverenica za ravnopravnost Vlade Srbije Brankica Jankovićna otvaranju Evroprajda
Američki ambasador Kristofer Hil i poverenica za ravnopravnost Vlade Srbije Brankica Jankovićna otvaranju Evroprajda

Kuma Evroprajda poručuje da Prajd 'nije samo šetnja'

Na otvaranju se novinarima obratila i "kuma" ovogodišnjeg Evroprajda, umetnica Ivana Rašić -Sajsi MC.

"Ja se nadam da će se u budućnosti, počevši ovim Prajdom, "drama" i atmosfera linča smanjiti za sve buduće generacije i da će dolazak na Prajd biti jedna sasvim najnormalnija stvar", rekla je Rašić.

"Prajd nije samo šetnja, Prajd je jedna velika edukacija", dodala je.

Skup ispred Palate Srbija obezbeđivalo je više desetina policajaca.
Skup ispred Palate Srbija obezbeđivalo je više desetina policajaca.

Kristine Garina iz Evropskog udruženja organizatora Prajda (EPOA) poručila je da protivljenje sa kojim se suočava organizacija Prajda u Beogradu "pokazuje koliko je potrebno da se događaj održi".

"Ovo je najvažniji Evroprajd koji smo imali u 30 godina dugoj istoriji ovog događaja", naglasila je.

'Litija' uoči otvaranja Evroprajda

Otkazivanje Evroprajda od vlasti su tražile desničarske stranke, grupe i pojedinci iz Srpske pravoslavne crkve.

Dan uoči otvaranja manifestacije, 11. septembra, više neformalnih ekstremno desničarskih grupa, uz podršku Srpske pravoslavne crkve (SPC), organizovalo je šetnje centralnim ulicama Beograda, koje su nazvali "litije".

Desničari i crkva protiv Evroprajda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:16 0:00

Nakon šetnje, učesnici protesta su se okupili ispred Hrama Svetog Save gde je poglavar SPC Porfirije služio moleban "za svetinju braka i porodice".

Organizatori su na protestu poručili da će se, ukoliko se Evroprajd održi i policija ne zabrani skup, okupiti istog dana sa ikonama.

To su treće šetnje protiv održavanja Evroprajda (LGBT+ šetnje) u glavnom gradu Srbije.

Evropsko udruženje organizatora Prajda najavilo je obraćanje sudu u Srbiji slučaju formalne zabrane.

Podizanje zastave na Evroprajdu
Podizanje zastave na Evroprajdu

Ustavni sud Srbije je 2013. zaključio da je ranijim zabranama Parada u Beogradu prekršen Ustav.

Od 2014. šetnje LGBT pripadnika su se nesmetano održavale, uz jako policijsko obezbeđenje, a pratili su ih skupovi zakazani za isti dan u organizaciji desničarskih organizacija predstavnika SPC-a.

XS
SM
MD
LG