Dostupni linkovi

I dalje bez dogovora predstavnika Evroprajda i vlasti u Beogradu 


"Ja ne verujem da će biti bilo kakve formalne zabrane od strane države, ali država može naći puno 'kreativnih' načina da opstruira skup", kaže Goran Miletić koordinator Evroprajda
"Ja ne verujem da će biti bilo kakve formalne zabrane od strane države, ali država može naći puno 'kreativnih' načina da opstruira skup", kaže Goran Miletić koordinator Evroprajda

"Trenutno čekamo odgovor vlasti kako bi došli do nekog kompromisa u vezi sa održavanjem Evroprajda (EuroPride). Nismo preveliki optimisti, iako je bilo nekog pomaka", rekao je za Radio Slobona Evropa (RSE), Goran Miletić koordinator Evroprajda.

Još uvek je neizvesno i pod kojim uslovima će biti održana ta manifestacija, koja je u Beogradu zakazana od 12. do 18. septembra.

Vlasti u Srbiji poručile su da se Parada ponosa zakazana za septembar u Beogradu otkazuje ili odlaže, navodeći da za njeno održavanje ne postoje bezbedonisni uslovi.

Goran Miletić objašnjava da je šetnja jedan od tri ključna elementa Evropajda i da u vezi sa tim nema kompromisa.

"Ne može biti kompromisa jer onda naprosto nemamo Prajd, a svi ostali dogovori sa državom su relativno mogući. Bitno je ono što će doći od njih, zato što je za dogovor potrebno dvoje."

Evroprajd je međunarodni događaj koji uključuje Paradu ponosa, čiji domaćin svake godine bude drugi evropski grad.

Miletić je za RSE još jednom potvrdio da su organizatori prijavili skup i da sada nisu dobili nikakvu zvaničnu zabranu.

"Ja ne verujem da će biti bilo kakve formalne zabrane od strane države, ali država može naći puno 'kreativnih' načina da opstruira skup tako što, na primer, neće izdati neku dozvolu za kretanje po kolovozu ili neke druge stvari. To ne bi nikako bilo dobro da se desi."

Inače, predsednica Evropskog udruženja organizatora Prajda (EPOA) Kristine Garina je najavila da će se, u slučaju formalnog obaveštenja o zabrani najavljenog Evroprajda u septembru, organizatori obratiti sudu.

Ustavni sud Srbije je 2013. godine zaključio da je zabrana Parade ponosa 2011. godine u Beogradu bila neustavna, i da je njom bio povređen član 54.

Otkazivanje Evroprajda od vlasti su tražile desničarske stranke, grupe i pojedinci iz Srpske pravoslavne crkve.

Njihovi predstavnici održali su u Beogradu i dva skupa, koje su nazvali litijama, na kojima su dominirali crkveni simboli, ali i poruke podrške ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

XS
SM
MD
LG