Dostupni linkovi

Evropske socijaldemokrate: Vratiti kredibilitet EU na Zapadni Balkan


Skoplje, maj 2020.
Skoplje, maj 2020.

Grupa evropskih zastupnika iz socijaldemokratske politčke grupacije u Evropskom parlamentu, pozvala je Evropsku uniju (EU) da preduzme akcije koje bi hitno povratile kredibilitet evropskih institucija na Zapadnom Balkanu.

U autorskom tekstu koji su potpisali zastupnici iz ove grupacije koji se aktivno bave regionom, upozoravaju na duboku politčku krizu u Bosni i Hercegovini koja je, prema njima, “rastrzana od korumpiranih političkih elita, poricatelja genocida i prokremaljskih političara”.

“Oni su spremni da gurnu zemlju na ivicu kolapsa zbog svojih separatističkih planova i ličnih interesa. Kao socijalisti i demokrate, već duže vreme pozivamo Evropsku uniju da bude aktivnija u okončanju ove krize, uključujući pritisak i sankcije protiv onih koji bojkotuju državne institucije”, navode potpisnici teksta koji je napisan povodom 30 godišnjice opsade Sarajeva.

Oni upozoravaju da EU ima obavezu da zaštiti teritorijalni integritet, jedinstvo i mir Bosne i Hercegovine i spreči svaki povratak nasilju iz 1990-ih.

Osvrćući se na narušeni kredibilitet EU, potpisnici teksta upozoravaju da je to posledica neaktivnosti Evrope i prekršenih obećanja.

S tim u vezi, podsećaju da EU nije otvorila pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom, četiri godine nakon postizanja Prespanskog sporazuma kojim je rešen višedecenijski bilateralni spor sa Grčkom, a koji je bio preduslov za odblokiranje pristupnog porcesa zvaničnog Skoplja.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Putinov rat protiv Ukrajine i evropskih vrednosti, upoozravaju potpisnici teksta, mora biti poziv na buđenje EU da se hitno ponovo posveti Zapadnom Balkanu. Oni su mišljenja da će dalje odlaganje procesa proširenja EU učiniti region ranjivijim.

“Nekoliko regionalnih i globalnih sila ima sve veći politički i finansijski interes da osujeti evropske ambicije svih šest zapadnobalkanskih republika. Rusko strano mešanje i kampanje dezinformacija već su ostavile trag, posebno u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji, gde smo videli demonstracije podrške Ruskoj Federaciji nakon Putinovog napada na Ukrajinu”, navodi se u autorskom tekstu.

Dodaje se da zavisnost Srbije od Moskve ide toliko daleko da je vlada čak odbila da se uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije.

“Ako srpske vlasti ne promene kurs posle izbora prošle nedelje, to bi trebalo da ima posledice po evropsku perspektivu zemlje”, upozoravaju oni.

Bez obzira na ovo, evropske socijaldemokrate su mišljenja da Evropa ne bi trebala da odustane od regiona, te da je više nego ikad, potrebna posvećenost i akcija EU na Zapadnom Balkanu kako bi se suprotstavila kampanja mešanja Rusije i Kine koje šire anti-EU sentiment i pokušavaju da destabilizuju ceo region.

Kao prvi korak, oni misle da treba hitno otvoriti pristupne pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom jer će se time smanjiti uticaj ruskih dezinformacija, kao i populističkih grupa i partija koje podržava Rusija.

“Proces proširenja, pravilno sproveden, biće pokretač promena za demokratiju, slobodu medija, građanske slobode i vladavinu prava – vrednosti koje je Putin godinama uskraćivao Rusima i za koje su Ukrajinci sada primorani da se bore”, upozoravaju potpisnici teksta.

Severna Makedonija čeka na otvaranje pristupnih pregovora od 2018. godine kada su ispunjeni svi uslovi za početak procesa. Albanija je u istom paketu i takođe je u iščekivanju otvaranja procesa.

Crna Gora i Srbija se smatraju liderima u integracijskim procesima budući da su duboko u pristupnom procesu.

Bosna i Hercegovina čeka na dobijanje statusa kandidata ali da bi do toga došlo treba da ispuni 14 kriterijuma iz mišljenja Evropske komisije koje datira iz 2019. godine.

Kosovo je 2018. zvanično ispunilo sve uslove za viznu librealizaciju, ali je proces stagnirao zbog unutrašnjih političkih probema u državama članicama. Kosovo takođe ima formalnu evropsku perspektivu, ali ne može ići dalje u procesu integracija budući da zemlju ne priznaje pet država članica EU.

XS
SM
MD
LG