Dostupni linkovi

Tači obišao Gazivode, Vučić tvrdi da su prekršeni sporazumi i ugrožen mir


Hidroelektrana u Gazivodama
Hidroelektrana u Gazivodama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić optužio je vlasti u Prištini da su posetom kosovskog predsednika jezeru Gazivode u subotu, 29. septembra prekršili Briselski i Kumanovski sporazum, kao i rezoluciju 1244 Ujedinjenih nacija, naglašavajući da je ulaskom specijalnih jedinica na sever Kosova ugrožen i napadnut mir.

Vučić, koji je uputio protestno pismo generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu, je izneo da mu nije poznato da li je Alijansa dozvolila kosovskim specijalnim policijskim snagama da uđu na sever Kosova, ali da predstavnici lokalne vlasti u delu Kosova sa većinskim srpskim stanovništvom, to nisu dopustili.

Istovremeno, Vučić, koji je povodom događaja na severu Kosova naredio stanje najviše borbene gotovosti Vojske Srbije, je na vanrednoj koferenciji za novinare u Beogradu pozvao kosovske Srbe na uzdržanost i podvukao da dijalog sa Prištinom mora biti nastavljen.

Policija Kosova demantovala je ranije u subotu tvrdnje zvaničnika Srbije o zauzimanju veštačkog jezera i hidrocentrale Gazivode, kao i o navodnim hapšenjima, a kako je saopšteno iz Predsedništva i Policije Kosova, u pitanju je bila poseta predsednika Hašima Tačija severu zemlje.

Radiju Slobodna Evropa je potvrđeno iz Predsedništva da je predsednik Kosova Hašim Tači u subotu, 29. septembra, posetio granični prelaz Brnjak na severu Kosova, carinu i policiju Kosova, a u povratku je stao i obišao jezero Gazivode.

Policija Kosova je saopštila da je bila u pratnji predsednika Tačija tokom njegove posete Brnjaku i Gazivodama sa svojim „relevantnim jedinicama“. Policija se, kako su naveli, pobrinula za bezbednost svih tokom posete ove delegacije.

Tači je prisutnim novinarima na Gazivodama kazao da je ovo bila rutinska poseta u sklopu njegovog rada.

„Sasvim normalna poseta, poseta lepotama moje zemlje“, kazao je Tači, dodajući da vikende inače provodi u poseti prirodnim lepotama. Kazao je da i sa Srbima iz tog kraja popio kafu i obavio prijateljski razgovor.

Upitan da li plan o promeni granica predviđa da jezero Gazivode pripadne Srbiji, Tači je odgovorio:

„I danas, iz ovog prelepog mesta Republike Kosova, šaljem poruke mira: da radimo zajedno za novo Kosovo, za Kosovo u NATO i EU. Kosovo je jedno, jedinstveno, nezavisno i suvereno“, kazao je Tači.

Predsednik Kosova u poseti Gazivodama
Predsednik Kosova u poseti Gazivodama

On je dodao da će razgovori sa Srbijom u Briselu biti o miru i stabilnosti, o recipročnom priznanju Kosova i Srbije i o euroatlanskoj perspektivi.

Besim Hoti, zamenik direktora Policije Kosova za region Severne Mitrovice ranije je za RSE odbacio tvrdnje zvaničnika Srbije o zauzimanju veštačkog jezera i hidrocentrale Gazivode, kao i o navodnim hapšenjima.

Portparolka šefice evropske diplomatije Maja Kocijančič izjavila je da EU računa na smirenost i uzdržanost svih strana povodom današnjih tenzija u vezi s posetom kosovskog predsednika Hašima Tačija severu Kosova.

"Uzimamo ovakve izveštaje ozbiljno i u bliskom smo kontaktu sa svim relevantnim faktorima (i na terenu kao i na najvišem nivou). Kao i uvek, računamo da će sve strane reagovati smireno i uzdržano", navedeno je u pisanoj izjavi Maje Kocijančič.

Povodom dešavanja na severu Kosova oglasio se i KFOR, koji je pozvao na smirenost.

"Potvrđeno je prisustvo Policije Kosova u području Gazivoda. U pitanju je policijska pratnja zadužena za zaštitu predsednika Tačija, koji je bio u poseti Zubinom Potoku. KFOR će razmotriti navodno prisustvo specijalnih jedinica ROSU. Nastavljamo da nadgledamo situaciju preko naših patrola na terenu i u helikopterima", saopštili su.

Vučić: Vojska u stanju najviše borbene gotovosti

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić izjavio je ranije danas da su "albanske paravojne formacije" maskirane i sa dugim cevima "napale i zauzle" Gazivode kako bi predsednik Kosova Hašim Tači mogao da poseti to jezero.

Đurić tvrdi da su u Centru za ekologiju zadržani radnici tog centra Miloš Milić i Nemanja Milovanović, kao i građevinski radnici Nikola Đurović i Nenad Galjak.

"Po treći put se pokazalo da narod na Kosovu ne može da računa ni na NATO, ni na KFOR", rekao je Đurić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je stavljanje kompletne Vojske Srbije u stanje najviše borbene gotovosti. Vučić je uputio protest šefu NATO-a Jensu Stoltenbergu.

Sve specijalne i posebne jedinice policije u stanju su najviše pripravnosti, naložio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, zbog "napada Albanaca na sever Kosova" i "hapšenja Srba koji nisu počinili bilo kakvo krivično delo".

"Povodom napada Albanaca na sever Kosova i Metohije i hapšenja Srba koji nisu počinili bilo kakvo krivično delo naložio sam direktoru policije da sve specijalne i posebne jedinice policije stavi u stanje najviše pripravnosti", kazao je Stefanović.

Dodao je da će MUP nastaviti da prati razvoj situacije i da će preduzeti sve mere koje država bude naložila, preneo je MUP.

Prethodno su mediji u Srbiji objavili da su pripadnici kosovskih specijalnih jedinica ROSU zauzeli veštačko jezero i hidrocentralu Gazivode.

Gradonačelnik opštine Severna Mitrovica Goran Rakić saopštio je da prisustvo naoružanih specijalaca na jezeru Gazivode predstavlja primer napada na mir i bezbednost Srba na Kosovu i da će imati "nesagledive posledice na njihove živote".

Predsednik opštine Zubin Potok Stevan Vulović izjavio je da će, ako predsednik Kosova Hašim Tači sledeći put dođe nenajavljen na sever Kosova "moći da uđe", ali da mu obećava "da sigurno neće moći da izađe".

Centar za ekologiju i razvoj sporta otvoren je nedavno, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao ga je prilikom poslednje posete Kosovu.

Inače, u Prištini je u subotu održan protest opozicionog pokreta Samoopredeljenje zbog pregovora koji se tiču suvereniteta i teritorije Kosova. Samoopredeljenje smatra da predsednik Hašim Tači nema ni legitimitet, ni ovlašćenja da vodi dijalog sa Srbijom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG