Dostupni linkovi

Berlin traži od Pariza otvaranje pregovora sa Makedonijom i Albanijom


Sedište Evropske komisije u Briselu
Sedište Evropske komisije u Briselu

Grčki ministar inostranih poslova Nikos Kocijas je potvrdio je u utorak da su oko pitanja otvaranja pristupnih pregovora sa Makeodnijom i Albanijom, Evropka Unija podeljena u dve grupe: na 25 članica koje podržavaju otvaranje pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom na leto 2019. godine, i druga grupa od tri članice (Francuska, Holandija i Danska) koje se tome protive jer smatraju da “treba preokrenuti proces”, javlja izveštač RSE.

“Preokret evropskih procesa znači preokret stabilnosti I bezbednosti za ceo region”, upozorio je Kocijas.

On se novinarima obratio na marginama ministarskog sastanka u Luksemburgu, gde se vodi oštra debata okon preporuke EK za otvaranje pristupnih pregovora sa Makeodnijom i Albanijom.

“Znam da postoje neke zemlje koje se plaše od populizma. Ne možete se boriti protiv populizma i pobediti populizm tako što ćete činiti korake unazad”, poručio je Kocijas.

Nemačka je u utorak zatažila od Francuske i Holandije da omoguće da EU otvori pregovore o članstvu sa Albanijom i Makedonijom da bi pomogli stabilizaciju Zapadnog Balkana, nakon što EU diplomate nijesu uspjele da se dogovore o uslovima pregovora, javlja Reuters.

Pariz i Hag se zalažu protiv napora EU da otvore pristupne pregovore sa ove dvije države, jer Francuska insistira na tome da blok mora da reformiše sopstvene institucije prije nego što primi nove članice.

Ali druge zemlje, predvođene Berlinom pritiskaju da se šest zemlja Zapadnog Balkana pridruže EU da bi pojačali uticaj u regionu u susret sve nasrtljivijoj Rusiji, navodi Reuters.

Nemačka otvoreno podržava obe zemlje u ovom procesu. Nemački državni ministar za Evropu Michael Roth je izrazio je nadu da će se postići kompromis među zemljama članicama.

"Nemačka vlada je spremna da podrži Albaniju i Bivšu Jugoslavensku Republiku Makedoniju (BJRM) na putu ka EU. Mi smo spremni da pošaljemo zeleno svetlo i voleo bih da ohrabrim naše prijatelje u Holandiji i Francuskoj da nam se pridruže", izjavio je Roth.

Dok Albanija ima niz uslova da ispuni na putu ka EU, Makedonija je ispunila poslednji kriterijum za otvaranje procesa evropskih integracija, sporazumom kojim je rešen dugogodišnji spor oko imena sa susednom Grčkom.

Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn, čiji kabinet je u aprilu izdao devetu po redu preporuku za otvaranje pristupnih pregovora, je u ponedeljak uveče upozorio na nesagledive posledice po celi region ako EU ne odobri otvaranje pregovora sa Makedonijom.

XS
SM
MD
LG