Dostupni linkovi

Holandski parlament protiv otvaranja pregovora EU i Albanije


Holandski parlament glasao je protiv otvaranja pristupnih pregovora sa Albanijom, na jučerašnjem zasedanju, stoji na web stranici ove institucije.

Velika većina, uključujući i partije koje su deo vladajuće koalicije izjasnila se protiv početka ovog procesa sa Albanijom, potvrdili su za Radio Slobodna Evropa izvori iz holandskog parlamenta. Predlog za ovu blokadu su izneli demohrišćani koji su deo vladajuće koalicije.

Šefovi država i vlada, zemalja-članica Evropske Unije trebalo bi da naredne nedelje odluče u preporuci Evropske Komisije da se otvore pritupni pregovori sa Makedonijom i Albanijom. Očekuje se “žestoka debata” oko ova dva pitanja budući da nisu sve zemlje članice voljne da nastave sa tim procesom u ovom trenutku.

Holandska vlada je u više navrata davala naznake da nije voljna da dozvoli otvaranje pristupnog procesa sa Albanijom zbog zabrinutosti oko borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. U svetlu jučerašnje odluke holandskog parlamenta, sve je izvesnije da Albanija gubi šansu da dobije zeleno svetlo naredne nedelje.

Međutim, kako su za RSE objasnili eksperti holandskog zakonodavstva, ova odluka parlamenta nije legalno-obavezujuća za Vladu u Hagu. “Vlada ima autonomo pravo da bez obzira na ovaj predlog donese odluku koja može biti drugačija od zahteva parlamenta”, objasnio je za RSE ekspert holandskog zakonodavstva. Stoga, prema rečima ovog izvora, ostaje na nivou ministra inostranih poslova i premijera da dođu do konačne odluke.

Bez obzira na to, ipak je dosadašnja praksa u Holandiji pokazala da je po pitanju spoljne politike, vlada uvek ispoštovala odluke parlamenta.

XS
SM
MD
LG