Dostupni linkovi

Neuspeo sastanak ambasadora EU o Makedoniji


Francuska se protivi proširenju pre unutrašnjih reformi EU
Francuska se protivi proširenju pre unutrašnjih reformi EU

Stalni predstavnici zemalja članica Evropske unije (EU) ponovo danas nisu uspeli da usaglase stavove oko mogućnosti otvaranja pristupnih pregovora sa Makedonijom, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz dobro obaveštenih izvora.

Danas se u Luxemburgu održava sastanak ministara inostranih poslova EU zemalja, a uoči susreta, visoka EU predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost, Frederica Mogherini, iznela je očekivanje da će zemlja-članice doneti “pravednu odluku”.

“Kada je postignut napredak, treba ga prepoznati, podstaknuti i propratiti”, naglasila je Mogherini. Ona je naglasila da EU treba podržati istorijski sporazum između Makedonije i Grčke.

Jutros je u Luxemburgu na marginama ministarskog sastanka, održan susret ambasadora EU u cilju postizanja konsenzusa među članicama oko Makedonije, a najavljen je još jedan sličan sastanak večeras. Prema izvorima RSE, male su šanse da se probije blokada nastala zbog tvrdog stava francuske strane koja odbija da odobri otvaranje pristupnih pregovora sa Skopljem.

Evropska unija bi trebala ove nedelje da se formalno izjasni oko otvaranja pristupnih pregovora sa Makedonijom i Albanijom. Skoro je izvesno da Albanija neće dobiti zeleno svetlo zbog određenog broja EU država koje imaju rezerve u “nedovoljnim rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije”. Međutim, Makedonija, koja je EU kandidat od 2005 godine, je u aprilu dobila devetu po redu preporuku o otvaranju istih pregovora. Evropska strana je godinama govorila da će se evropski put zvaničnog Skoplja odblokirati čim se reši spor oko imena sa susednom Grčkom.

U svetlu istorijskog sporazuma dvojice premijera, Zorana Zaeva i Alexisa Tziprasa, smatralo se da je otvorena mogućnost da Makedonija otpočne proces pristupnih pregovora. Međutim, u ovom slučaju, Francuska je najglasnija u protivljenju. Francuski predsednik Emmanuel Macron je u više navrata izneo da nije moguće dalje proširenje EU bez unutrašnjih reformi u evropskim institucijama.

Poslednji pokušaj u usaglašavanju stavova će biti sutra na nivou Saveta EU za opšte poslove koji se takođe održava u Luxemburgu, kako bi potom moguća odluka samo dobila politički pečat na najvišem evropskom nivou, u toku samita koji će biti održan u četvrtak i petak. Evropski izvori su naglasili da se čini sve da bi se izbegla debata na samom samitu, budući da se na dnevnom redu nalaze brojne “vruće evropske teme”, tako da bi nerešen stav o Makedonii samo otežao atmosferu na već opterećenom samitu.

Severna Makedonija na Zapadnom Balkanu u jugoistočnoj Evropi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00

XS
SM
MD
LG