Dostupni linkovi

Da li će EU prihvatiti Johnsonov prijedlog za Brexit?


Premijer Velike Britanije Boris Džonson napušta Dauning Strit
Premijer Velike Britanije Boris Džonson napušta Dauning Strit

Premijer Velike Britanije Boris Johnson Briselu je 2. oktobra uputio svoj prijedlog za Brexit. Reakcije iz Brisela i nisu baš ohrabrujuće.

"Danas u Briselu stavljamo na sto prijedloge za koje vjerujem da su konstruktivni i razumni i koji bi omogućili kompromis za obje strane. Ni pod kojim uslovima nećemo imati provjere u blizini granice u Sjevernoj Irskoj“, rekao je tom prilikom Johnson.

Šta je Johnsonov prijedlog?

Johnson je predložio da carinske kontrole na robu kojom se trguju između Ujedinjenog Kraljevstva i EU budu "decentralizovane", sa dokumentacijom koja se prilaže elektronski i sa samo "malim brojem" fizičkih provjera. Provjere bi se vršile izvan granice.

Navodi se i da bi Sjeverna Irska, uz saglasnost svog parlamenta, nastavila da primjenjuje evropsko zakonodavstvo koje se odnosi na poljoprivredu i ostale proizvode. Taj aranžman može da traje neograničeno, ali bi za njega bila potrebna saglasnost političara iz Sjeverne Irske na svake četiri godine.

Reakcije iz Evropske unije

To bi onemogućilo Brisel da zaštiti svoje tržište, ako Parlament Sjeverne Irske odluči da, u nekom trenutku, blokira dogovor, naveo je glavni pregovarač Unije za Brexit Michel Barnier.

“Evropska unija bi onda bila zarobljena bez 'backstopa' koji bi osigurao jedinstveno tržište nakon Brexita”, upozorio je Barnier, prenosi britanski Guardian.

Backstop je inače mehanizam kojim treba da se izbjegne fizička granica između Irske, članice EU i Sjeverne Irske, koja je dio Ujedinjenog Kraljevstva, i najveći kamen spoticanja u postizanju dogovora za Brexit.

Još su neki u Briselu negodovali nakon Johnsonove ponude.

Predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker je pozdravio u srijedu veče Johnsonovu "odlučnost" da nastavi pregovore s EU, ali i istakao da ima "problematičnih tačaka". Premijer Republike Irske Leo Varadkar izjavio je da prijedlog - "nije ohrabrujući".

Transparent protiv Brexita na granici sa Sjevernom Irskom, ilustrativna fotografija
Transparent protiv Brexita na granici sa Sjevernom Irskom, ilustrativna fotografija

Gardijan: Male šanse za dogovor

Johnsonovo pismo je nejasno i, na prvi pogled, još izgleda da krši neke od crvenih linija EU, piše CNN.

Dodaju kako je Johnson politički zaglavljen. Želi da postigne dogovor za Brexit, ali tako da izgleda kako je prisilio Brisel da se povuče. Treba da bude dovoljno “mekan” da bi za njega glasali poslanici opozicije u Parlamentu, ali i dovoljno čvrst da ne izgleda kao da izdaje čvrste Brexitovce iz svojih redova.

Otkako je Johnson preuzeo premijersku poziciju Brisel je ponavljao da su već napravili kompromise u vezi sa granicom Irske i Sjeverne Irske sa njegovom prethodnicom Theresom May, pa ako novi premijer želi početi ispočetka, onda je na njemu da pronađe alternativno rješenje.

Kakve kompromise, ako ikakve, je Unija voljna napraviti, postavlja pitanje BBC.

Razlike između dvije strane još su jako velike. Takođe ostaje znak pitanja da li će britanski parlamentarci odobriti Johnsonov prijedlog, kao i da li će Evropski parlament dati zeleno svjetlo. Evropski parlamentarci bi se trebali o prijedlogu izjasniti u četvrtak, dodaje BBC.

EU je ponovila da treba konkretne, pravno provodive i realne prijedloge na stolu prije nego što ponovo razmisle o svojoj poziciji.

Lider opozicije u Britaniji Jeremy Corbyn smatra da će posljednji prijedlog za Brexit biti odbijen, kako od strane EU, tako i od strane britanskog parlamenta.

"Prijedlozi su nerealni i štetni i bit će, kao što i premijer zna, odbijeni u Briselu, odbijeni u Parlamentu i širom zemlje", izjavio je Corbyn tokom sjednice parlamenta.

Izvori britanskog lista Guardian iz EU tvrde da su nedostaci u prijedlogu Velike Britanije takvi da je jako mala šansa da se na samitu EU 17. oktobra postigne dogovor.

Planirano je da Velika Britanija napusti Uniju 31 oktobra, zbog čega velike nade polažu u samit 17. oktobra, kako bi postigli konačni dogovor.

Jonhson je više puta poručio da je spreman izvesti Veliku Britaniju iz Unije i bez dogovora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG