Dostupni linkovi

Pozivi na ostavku Johnsona nakon nezakonite suspenzije Parlamenta


Demonstranti ispred Vrhovnog suda nakon što je donesena odluka o Johnosnovoj suspenziji Parlamenta
Demonstranti ispred Vrhovnog suda nakon što je donesena odluka o Johnosnovoj suspenziji Parlamenta

Vrhovni sud u Velikoj Britaniji presudio je 24. septembra da je odluka premijera Borisa Johnsona da suspenduje Parlament na pet sedmica bila nezakonita.

Najviši sud u Velikoj Britaniji rekao je da je pogrešno zaustaviti Parlament u izvršavanju dužnosti.

Predsjednica Vrhovnog suda Brenda Hale tokom čitanja presude
Predsjednica Vrhovnog suda Brenda Hale tokom čitanja presude

"Uticaji na temelje demokratije su ekstremni", izjavila je predsjednica Vrhovnog suda Brenda Hale, koja je pročitala presudu. "Sudu nije predstavljeno opravdanje za donošenje ovakve odluke sa tako ekstremnim posljedicama".

"Ovo nije uobičajena suspenzija. Suspenzija se dešava u drugačijim okolnostima", kazala je Hale, misleći na izlazak Velike Britanije iz Evropske unije.

"Parlament nije raspušten. To je jednoglasna odluka svih jedanaest sudaca. Sada je na Parlamentu, a posebno na predsjedavajućem da odluči šta dalje", navodi se u odluci suda.

Hitno sazvati Parlament: John Bercow se obraća javnosti nakon odluke Vrhovnog suda
Hitno sazvati Parlament: John Bercow se obraća javnosti nakon odluke Vrhovnog suda

Reakcija Johna Bercowa, predsjedavajućeg Parlamenta, uslijedila je odmah. Rekao je da se sjednica Parlamenta mora hitno sazvati.

"Parlament će zasjedati sutra od 11:30 sati", rekao je Bercow u izjavi novinarima, a nakon konsultacija sa strankama.

Britanski mediji pišu kako je ovo prvi ovakav slučaj u Velikoj Britaniji, te kako su pozivi za ostavkom Borisa Johnsona sada glasniji, prenosi BBC.

"Pozivam Borisa Johnsona, da razmotri svoju poziciju i ... postane premijer koji je imao najkraći mandat do sada", kazao je vođa laburista Jeremy Corbyn, pozivajući tako Johnsona da da ostavku.

Lider Stranke za Brexit Nigel Farage opisuje premijerovu odluku da suspenduje Parlament kao "najgoru političku odluku ikad". Pozvao je glavnog premijerovog savjetnika Dominica Cummingsa da podnese ostavku.

Vlada je, za sada, samo saopćila da "procesuiraju presudu". Ranije su iz Vlade istakli da će se "pridržavati presude" Vrhovnog suda.

Johnson, koji je u New Yorku na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, kazao je da odluka suda ometa njegov pokušaj sklapanja sporazuma o Brexitu.

Johnson će skratiti svoj boravak u New Yorku i, odmah nakon obraćanja u Ujedinjenim nacijama, krenut će nazad u London, kako bi stigao na sutrašnju sjednicu Parlamenta, javljaju britanski mediji.

"Prema sadašnjem zakonu, izlazimo 31. oktobra", ponovio je Johnson.

Vrhovni sud smatra da je suspenzija sudska stvar, iako su ministri ranije tvrdili da obustava ili odgađanje rada Parlamenta nisu sudska stvar.

Prethodno je škotski Apelacioni sud donio istu odluku 11. septembra, zbog čega se Vlada Borisa Johnsona žalila Vrhovnom sudu.

Parlament je suspendovan u ponedeljak, 9. septembra i bilo je planirano da suspenzija traje do 14. oktobra, a Velika Britanija bi trebala do 31. oktobra napustiti Evropsku uniju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG