Dostupni linkovi

Džonson: Naša ponuda je 'razumna', Junker: Ima problematičnih tačaka


Britanski premijer Boris Džonson
Britanski premijer Boris Džonson

"Konačna" i kompromisna ponuda Evropskoj uniji, kako je britanski premijer Boris Džonson nazvao predlog svoje vlade, primljena je uzdržano u Briselu jer sumnja da London ima primenljiv plan da se izbegnu granične kontrole između članice EU Irske i britanske Severne Irske, ali je ostaje otvoren za razgovor.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je pozdravio u sredu veče Džonsonovu "odlučnost" da nastavi pregovore s EU i najavio da će u narednim danima uslediti pregovori o novom predlogu britanskog premijera za sporazum o Bregzitu.

On je prethodno istakao da ima "problematičnih tačaka", dok je premijer Republike Irske Leo Varadkar izjavio da još nije dobio britanski predlog, ali na osnovu informacija koje je dobio od zvaničnika iz Londona - "nije ohrabrujući".

"Ne želim da komentarišem dok ne budem imao priliku da proučim predlog. Ali, na osnovu onoga što smo čuli, svakako nije ohrabrujući i ne može biti osnova za sporazum," dodao je Varadkar.

Istovremeno, glavni pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije izjavio je da Džonsonovi predlozi za sporazum o Bregzitu predstavljaju napredak koji konačno otvara vrata pregovorima uoči samita lidera EU za dve nedelje.

"Nastavićemo da radimo, da radimo na postizanju sporazuma. Bregzit bez sporazuma nikad neće biti izbor EU, nikad", rekao je Barnije.

Barnije je, međutim, rekao i da jaz između Velike Britanije i EU ostaje velik i da, "iskreno govoreći, još puno posla treba da bude urađeno" za ispunjenje tri ključna uslova EU.

Predstavnik Evropskog parlamenta (EP) u pregovorima o Bregzitu Gi Verhofštat izjavio je da novi predlozi britanske vlade za sporazum o razlazu s EU ne daju Irskoj dovoljne garancije.

Verhofštat je potom izjavio da "prva procena gotovo svakog člana Grupe za upravljanje Bregzitom nije bila pozitivna".

On je kazao da će ta Grupa u četvrtak izneti primedbe na nove predloge britanskog premijera, usmerene na zadržavanje otvorene granice između Irske, članice EU, i britanske Severne Irske, ključne prepreke za sporazum dve strane.

Naime, plan izložen na sedam stranica, predviđa da Severna Irska ostane blisko povezana sa pravilima EU za trgovinu dobrima za dobra, ali da napusti carinsku uniju, što će rezltirati novim kontrolama, javlja "Bi-Bi-Si" (BBC), iako je Džonson rekao da neće biti kontrola na granici niti u njenoj blizini.

U pismu Junkeru, britanski premijer je naveo da novi predlog "uvažava odluku građana Ujedinjenog Kraljevstva da izađe iz EU, dok se pragmatično bave posledicama pomenute odluke u Severnoj Irskoj i Republici Irskoj".

Lamberts: Džonson želi Bregzit bez sporazuma i prebaci krivicu na EU

Evropski blok je oprezan jer nije siguran da li Džonson istinski teži postizanju sporazuma ili samo nastoji da stvori privid pregovora i onda optuži Brisel ako i kada ti razgovori propadnu.

"Nećemo u potpunosti odbaciti ovaj plan, ali ćemo ga podvrći rigoroznoj analizi," rekao je za Rojters jedan visoki evropski zvaničnik.

Britanija teži inteznivnim i tajnim pregovorima sa EU o svom poslednjem predlogu, koji je Džonsonov pregovarač Dejvid (David) Frost uručio u sredu Briselu.

Međutim, kako ocenjuje Rojters, iza tog konstruktivnog tona EU, malo ko od njenih zvaničnika se nada da je moguće postići sporazum koji bi potom ratifikovao podeljeni britanski parlament pre 31 oktobra.

Poslanik Evropskog parlamenta Filip (Philippe) Lamberts je rekao da ovaj plan ne sluti na dobro.

"Suočavamo se sa premijerom čija je strategija da ostvari Bregzit bez sporazuma i optuži 'prijatelje' u EU za neuspešan ishod," ističe Lamberts.

Poslednji britanski predlog, koji su objavili mediji, "manjkav u osnovi" i "neće biti realizovan", kazali su evropski zvaničnici u sredu, pre nego što je Džonson saopštio predlog, prenosi Rojters.

"Ako se predlog svodi na ‘uzmi ili ostavi’, bolje je da zatvorimo ovu knjigu i počnemo da razgovaramo o modalitetima produženja (Bregzita)," kazao je visoki zvaničnik EU.

Takođe, prema zakonu koji je usvojio britanski parlament prošlog meseca, premijer mora da zatraži novo odlaganje Bregzita, osim ako do 19. oktobra ne podrže sporazum o izlasku zemlje – dva dana nakon samita lidera Evropske unije.

Bez kontrola na granici dve Irske

Džonson je istakao da njegov predlog ne uključuje izgradnju carinske infrastrukture na granici Severne Irske, koja je deo Ujedinjenog Kraljevstva, i Republike Irske, članice EU – dugoj 500 kilometara.

"Ni pod kojim okolnostima nećemo imati kontrole na granici ili u njenoj blizini," kazao je britanski premijer dodajući da će poštovati mirovni sporazum o Severnoj Irskoj iz 1998.

On je istakao da Evropska unija treba da prihvati nove tehnologije da bi se sprečilo podizanje tvrde granice između dve Irske.

Kako je istakao, Parlament Severne Irske dobiće dodatna ovlašćenja u regulisanju ovog procesa. Precizirao je da će Ujedinjeno Kraljevstvo napustiti EU "u celini".

"Procesom obnovljenog demokratskog pristanka izvršne vlasti i Parlamenta Severne Irske, krenućemo dalje i zaštitti postojeće aranžmane za poljoprivrednike i druge poslove sa obe strane granice," istakao je Džonson.

"Istovremeno, time ćemo omogućiti da Ujedinjeno Kraljevstvo – u celini – napusti EU sa kontrolom naše trgovinske politike od samog početka," precizirao je Džonson.

U predlogu britanske vlade se između ostalog navodi:

  • Severna Irska će napustiti carinsku uniju zajedno sa ostatkom Ujedinjenog kraljevstva krajem 2021. godine.
  • Međutim, Severna Irska će, uz saglasnost svog parlamenta, nastaviti da primenjuje evropsko zakonodavstvo koje se odnosi na poljoprivredu i ostale proizvode - u, kako je nazvao "regulisanoj zoni na ostrvu".
  • Ovaj aranžman može teoretski da traje neograničeno, ali će biti potrebna saglasnost političara iz Severne Irske na svake četriti godine.
  • Carinske kontrole na robu kojom se trguju između Ujedinjenog Kraljevstva i EU bile bi "decentralizovane", sa dokumentacijom koja se prilaže elektronski i sa samo "malim brojem" fizičkih provera.
  • Ove provere bi se vršile izvan granice, u poslovnim prostorijama ili na "drugim tačkama u lancu snabdevanja".

Britanska vlada smatra da će njena ponuda osigurati integritet jedinstvenog tržišta Evropske unije.

Taj britanski predlog kojim bi se zamenio takozvani "bekstop", kako se očekuje naići će na oštro protivljenje vođa EU od kojih će se tražiti da daju Velikoj Britaniji široka izuzeća od carinskih propisa Unije da bi se olakšala carinska granica u Severnoj Irskoj.

Otvorena granica podržava istovremeno lokalnu privredu i mirovni proces Severne Irske. Međutim, Britanci koji su za Bregzit protive se odredbi o bekstopu zato što bi time Velika Britanija ostala čvrsto vezana za EU trgovinske propise da bi se izbegle carinske provere, čime bi se ograničila sposobnost zemlje da sklapa nove trgovinske sporazume širom sveta.

Džonson je rekao da Velika Britanija može da se nosi sa bilo kakvim teškoćama koje bi mogle da nastanu ako izađe iz EU bez sporazuma, što bi značilo da se smesta uvode carinske provere i druge barijere između Britanije i EU, njenog najvećeg trgovinskog partnera.

Međutim, britanski poslanici i kompanije smatraju da bi poremećaji bili znatni, i da bi priliv robe u Britaniju preko Lamanša do njene glavne luke Dover bio prepolovljen.

Džonson je u utorak odbacio kao neosnovane izveštaje da će carinski prelazi biti uspostavljeni sa bilo koje strane granice Severne Irske i Republike Irske. Mada je priznao da će biti potrebne izvesne provere robe nakon što Velika Britanija napusti carinsku uniju i jedinstveno tržište EU, Džonson je istakao da tehnologija može svesti kontrolu na "apsolutni minimum".

Republika Irska je saopštila da je nevidljiva granica ključni nacionalni interese jer bi svaka provera ili infrastruktura na granici podrila mirovni sporazum (Good Friday Agreement).

Demokratska unionistička partija (DUP), koja podržava Džonsonovu vladu u britanskom parlamentu, pozdravlja najnoviji predlog. DUP je saopštio da plan britanskog premijera ne ugrožava domaće tržište i štiti mirovni sporazum.

Kritike britanske opozicije

Istovremeno, Šin Fejn, bivši partner DUP-a u vreme kada su delili vlast nakon postizanja mirovnog sporazuma, kritikuje ovaj predlog ocenjujući da je "uperen protiv interesa građana" Severne Irske.

Lider Laburističke partije Džeremi Korbin je rekao da predlog "neprihvatljiv" i "gori" nego sporazum koji je postigla Tereza Mej, te da podriva Mirovni sporazum iz Irske.

Liberalne demokrate navode da bi realizacija ovog plana nanela težak udarac ekonomije Severne Irske, dok Škotska nacionalna partija (SNP) smatra da bi to omogućilo DUP-u pravo veta na predloženu alternativu za "bekstop".

Džonson: Naš predlog je kompromisan

Okončajmo Bregzit, pozvao je britanski premijer Boris Džonson na konferenciji Konzervativne stranke, obećavajući još jednom da će izvesti zemlju iz Evropske unije 31. oktobra "pod bilo kojim okolnostima", kako bi mogla da krene napred.

Evropska komisija je saopštila da će ga "objekivno proučiti" i "pažljivo saslušati ideje Ujedinjenog Kraljevstva".

"Ceo svet želi da mirno i razumno okončamo ovaj process i krenemo napred…Mi možemo, moramo i hoćemo", kazao je Džonson dodajući da bi odlaganje bilo besmisleno i skupo.

On je kazao da u sredu šalje Briselu "konstruktivan i razuman predlog" i da se nada će EU pristati na kompromis kako bi se osigurao sporazum.

"To je kompromisan predlog Ujedinjenog Kraljevstva i veoma se nadam da naši prijatelji to shvataju i da će učiniti kompromis sa svoje strane," istakao je Džonson. U suprotnom, alternativa je Bregzit bez sporazuma.

Dodao je da ako EU ne bude fleksibilnija, onda je spreman da izvede Britaniju bez sporazuma.

"Ako ne uspemo da postignemo dogovor o suštinski tehničkoj raspravi o tačnoj prirodi budućih carinskih provera, kada se tehnologija sve vreme unapređuje, onda da ne bude sumnje, alternative je Bregzit bez sporazuma. To nije ishod koji želimo," precizirao je britanski premijer.

On je naglasio da Britanija nije antievropska zemlja već da ostaje evropska.

Pet stvari s kojima će 'Brexit' promijeniti EU?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00

Britanski premijer je rekao da će biti "ozbiljne posledice po poverenje u demokratiju" ako se Bregzit odloži za posle 31. oktobra.

"Posle tri i po godine, ljudi počinju da misle da ih smatraju budalama", rekao je on partijskim kolegama u Mančesteru.

"Počinju da sumnjaju da u ovoj zemlji postoje snage koje jednostavno ne žele da uopšte bude se Bregzita. I ako se ispostavi da su u pravu u toj sumnji, onda verujem da će biti ozbiljnih posledica po poverenje u našu demokratiju", rekao je Džonson.

Čerčilovske suze i znoj Borisa Džonsona
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG