Dostupni linkovi

Tužilaštvo Srbije predložilo da BiH preuzme slučaj Edina Vranja


O slučaju Edina Vranja razgovarano je 14. oktobra na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa ministrom policije Aleksandrom Vulinom, republičkom javnom tužiteljkom Zagorkom Dolovac, tužiteljkom za ratne zločine i sekretarkom ministarstva pravde.
O slučaju Edina Vranja razgovarano je 14. oktobra na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa ministrom policije Aleksandrom Vulinom, republičkom javnom tužiteljkom Zagorkom Dolovac, tužiteljkom za ratne zločine i sekretarkom ministarstva pravde.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je optužnicu protiv nekadašnjeg policijskog funkcionera Bosne i Hercegovine (BiH) Edina Vranja i predložilo Višem sudu u Beogradu da se dalje postupanje po optužnici ustupi Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz Tužilaštva.

"Dana 13. oktobra 2021. godine, Tužilaštvo za ratne zločine je podiglo optužnicu protiv osumnjičenog Edina Vranja, zbog krivičnog dela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika", navelo je Tužilaštvo.

Dodaju da se predlog da Bosna i Hercegovina preuzme slučaj temelji na propisima koji regulišu regionalnu saradnju dve države, zakonima i Ugovoru između Srbije i BiH o pravnoj pomoći.

Prethodno je i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podnelo predlog organima Srbije da im se ustupi slučaj Edina Vranja.

Iz kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića je 14. oktobra takođe saopšteno da Tužilaštvo Srbije predlaže da slučaj Edina Vranja preuzmu specijalizovani organi za procesuiranje ratnih zločina Bosne i Hercegovine.

Vučić je održao sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova Aleksandrom Vulinom, državnom sekretarkom Ministarstva pravde Bojanom Šćepanović, republičkom javnom tužiteljkom Zagorkom Dolovac i tužiteljkom za ratne zločine Snežanom Stanojković.

Kako je saopšteno, oni su razgovarali o međunarodnoj saradnji, a naročito o unapređenju postojeće saradnje sa nadležnim organima BiH u procesuiranju ratnih zločina i njihovih izvršilaca na teritorijama Srbije.

Neophodno je osnaživanje regionalne saradnje generalnih javnih tužilaštava u okviru koje će i specijalizovani delovi tužilačkog sistema ostvariti uspešnu saradnju, prenose se u saopštenju zaključci sastanka.

"U tom smislu će se u petak, 15. oktobra ove godine u Beogradu održati sastanak republičkog javnog tužioca i tužioca za ratne zločine sa Glavnim tužiocem tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordanom Tadić, kako bi se postigao dogovor o preduzimanju koraka radi organizovanja regionalne tužilačke konferencije u skorijem periodu", navedeno je u saopštenju.

Bramerc: Očekujem konkretne dogovore tužilaca Srbije i BiH

Pozdravljam najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Srbija preduzima korake u pogledu jačanja pravne saradnje sa BiH u vezi sa predmetima za ratne zločne, napisao je na Tviteru Serž Bramerc, glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove. Sud je naslednik Haškog tribunala.

"To je važno za izgradnju poverenja između dve države i podršku pravdi", istakao je Bramerc.

Budući da će se srpski i tužioci za ratne zločine iz BiH uskoro sresti, od njih očekujem konkretne dogovore o transferu mnogo većeg broja predmeta, naveo je on.

"Žrtve moraju videti da će osumnjičenim ili optuženim za ratne zločine biti suđeno bez obzira na mesto boravka i da će pravda biti zadovoljena", naglasio je glavni tužilac suda u Hagu.

Edin Vranj je 12. septembra uhapšen na graničnom prelazu Uvac između Srbije i BiH, na osnovu raspisane policijske potrage zbog sumnje da je izvršio ratni zločin.

Viši sud u Beogradu mu je odredio pritvor do 30 dana, a žalba advokata Edina Vranja na tu odluku suda je odbijena. Odluka o pritvoru je doneta "zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da postoji opasnost da bi okrivljeni, ukoliko bi se našao na slobodi, mogao pobeći", naveli su iz suda.

Edin Vranj je bivši načelnik Sektora za organizovani kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH (FBiH).

Vranj je treći građanin BiH koji je od 2018. godine uhapšen na graničnim prelazima sa Srbijom zbog optužbi za ratne zločine.

Zbog njegovog hapšenja, BiH je pozvala ambasadora u Beogradu na konsultacije u Sarajevo, a ministarka spoljnih poslova BiH, Bisera Turković, uputila je notu Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

XS
SM
MD
LG