Dostupni linkovi

Vlada FBiH: Pomoć bh. državljanima koji su uhapšeni u Srbiji


Vlada Federacije BiH će finansijski i drugim sredstvima pomoći odbranu naših heroja: Premijer Federacije BiH Fadil Novalić
Vlada Federacije BiH će finansijski i drugim sredstvima pomoći odbranu naših heroja: Premijer Federacije BiH Fadil Novalić

Premijer bh. entiteta Federacija BiH Fadil Novalić sastao se u utorak, 5. oktobra, sa advokatima Huseina Mujanovića, Osmana Osmanovića i Edina Vranja, državljanima BiH koji su uhapšeni u Srbiji,

"Vlada Federacije BiH će finansijski i drugim sredstvima pomoći odbranu naših heroja. Mi već pomažemo i kontaktiramo njihove porodice i nećemo dopustiti da naši heroji ostanu sami u srbijanskim zatvorima", izjavio je nakon sastanka premijer Novalić, prenosi Federalna novinska agencija (FENA).

Pomoćnik ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Federacije BiH Mirza Terzo kazao je da pritvoreni imaju problem ne samo finansijske prirode, već i u prikupljanju dokumentacije od nadležnih nivoa vlasti.

"Pored toga, rekli su da bi bilo dobro da bude veće prisusustvo medija iz BiH na ročištima zbog tačnog i istinitog informisanja javnosti", dodao je Terzo.

Fondacija za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije do sada je za pomoć osobama protiv kojih se vode procesi za ratne zločine izdvojila oko 2.300.000 KM (oko 1.150.000 eura)

"Za svaku od ove tri odbrane potrebna je finansijska pomoć koja će značiti omogućavanje efektivne odbrane. U pogledu odbrane Edina Vranja nailazimo na određene prepreke u smislu pristupa dokumentaciji, a to nikako ne smije da se desi jer bez obzira na ime i prezime osumnjičenog, etničku pripadnost, svi osumnjičeni i optuženi imaju ista prava", kazala je Jesenka Rešidović, advokatica EdinaVranja.

Viši sud u Beogradu osudio je u julu prošle godine, na deset godina zatvora Huseina Mujanovića, koji je optužen da je kao ratni komandant zatvora zlostavljao Srbe u Hrasnici kod Sarajeva 1992. godine.

Odjeljenje za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu ukinulo je u martu 2021. godine prvostepenu presudu i naredilo ponovno suđenje.

Osman Osmanović, bivši direktor Porezne uprave Brčko Distrikta uhapšen je 23. novembra 2019. godine na graničnom prelazu Sremska Rača u Srbiji, po potjernici iz Beograda.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv Osmanovića, zbog sumnje da je izvršio ratni zločin nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima u ljeto 1992. godine u Gornjem Rahiću na području Brčkog, na sjeveru Bosne i Hercegovine.

Optužnica je podignuta u februaru 2020. godine.

Nekadašnji načelnik Sektora za organizovani kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH (FBiH), Edin Vranj, uhapšen je 12. septembra ove godine na graničnom prelazu Uvac između BiH i Srbije.

Vranj se tereti da je u periodu od januara 1993. do oktobra 1994. kao isljednik u logoru u Goraždu učestvovao u maltretiranju i prebijanju ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti koji su bili pripadnici Vojske Republike Srpske.

Edin Vranj je treći građanin BiH koji je od 2018. godine uhapšen na graničnim prelazima sa Srbijom zbog optužbi za ratne zločine.

XS
SM
MD
LG