Dostupni linkovi

Protest u Goraždu zbog hapšenja Edina Vranja


 Okupljeni na protestu poručili da traže pravdu i oslobađanje uhapšenih građana Bosne i Hercegovine koji se nalaze u beogradskim zatvorima
Okupljeni na protestu poručili da traže pravdu i oslobađanje uhapšenih građana Bosne i Hercegovine koji se nalaze u beogradskim zatvorima

U Goraždu je održan protestni skup građana i demobilisanih boraca koji su htjeli da iskažu svoje nezadovoljstvo zbog hapšenja Edina Vranja, nekadašnjeg načelnika Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije BiH i bivšeg šefa Odjeljenja za organizovani kriminal BiH.

Kako prenosi N1, okupljeni su istakli da traže pravdu i oslobađanje uhapšenih građana Bosne i Hercegovine koji se već godinama nalaze u beogradskim zatvorima bez prava na dostojanstvenu istragu i suđenje u BiH.

Jedan od zahtjeva je i da se procesuiraju i privedu osumnjičeni pripadnici Vojske Republike Srpske, te da se provede istraga za zločine počinjene ne samo u Goraždu već i za zločine u Foči, Višegradu, Rogatici, Čajniču i cijeloj teritoriji bh entiteta Republike Srpske (RS), te su poručili i da žele smjenu glavne tužiteljke Tužilaštva BiH, Gordane Tadić.

“Na kraju, mi danas okupljeni tražimo samo pravdu i ovo je prvi protest ove godine u Goraždu i ako nam se ne udovolji zahtjevima onda nas očekujte u Sarajevu pred Tužilaštvom i ambasadom Srbije. Biće građani od Une do Drine i cijele BiH”, poručeno je.

Zašto je uhapšen Vranj?

Edin Vranj je uhapšen 12. septembra na graničnom prelazu Uvac između Srbije i BiH na osnovu raspisane policijske potrage zbog sumnje da je izvršio ratni zločin.

"Tereti se da je u periodu od januara 1993. do oktobra 1994. kao islednik u logoru u Goraždu učestvovao u maltretiranju i prebijanju ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti koji su bili pripadnici Vojske Republike Srpske", navedeno je u saopštenju MUP-a Srbije.

Nakon hapšenja, 14. septembra, sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu, Odjeljenja za ratne zločine, Vranju je odredio pritvor od 30 dana, zbog postojanja opasnosti od bjekstva.

Edin Vranj je treći građanin BiH koji je od 2018. godine uhapšen na graničnim prelazima sa Srbijom zbog optužbi za ratne zločine.

Zbog njegovog hapšenja, BiH je pozvala ambasadora u Beogradu na konsultacije u Sarajevo, a ministar spoljnih poslova BiH, Bisera Turković, uputila je notu ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

XS
SM
MD
LG