Dostupni linkovi

Brisel ne podržava Ramu


Zajedništvo u određenim pitanjima u budućnosti Kosova i Albanije: Edi Rama
Zajedništvo u određenim pitanjima u budućnosti Kosova i Albanije: Edi Rama

Zvaničnih reakcija na Kosovu povodom izjave albanskog premijera Edija Rame o jednom predsedniku Kosova i Albanije nije bilo, ali ih zato ima u Srbiji. EU je ocenila da takve izjave mogu da utiču da dobrosusedske odnose.

Izjave koje se mogu shvatiti kao političko uplitanje u susedne zemlje nisu od pomoći izgradnji dobrosusedskih odnosa, rečeno je u Briselu a povodom izjave albanskog premijera u Prištini, Edija Rame, da Kosovo i Albanija u budućnosti mogu da imaju jednog predsednika kao „simbola nacionalnog jedinstva“.

„EU od celog regiona očekuje da nastavi rad na izgradnji konstruktivnih odnosa i saradnji i pospeši rad na reformama na evropatlanskom putu“, rekla je na konferenciji u Briselu Katrin Rej (Catherine Ray), portparolka Evropske komisije za spoljna i bezbednosna pitanja.

Decenija radosti, patnje i ponosa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:14:00 0:00

Rama je u nedelju obraćanju Skupštini tokom svečane sednice povodom desete godišnjice nezavisnosti Kosova kazao i da dve zemlje trebaju imati zajedničku bezbednosnu i spoljnu politiku.

Vlasti na Kosovu nisu želele da komentarišu izjavu albanskog premijera.

Iz ureda kabineta kosovskog premijera jedino su se zahvalili Rami i ostalima koji su učestvovali na obeležavanju desetogodišnjice, te dodali da ne komentarišu date izjave.

A šef poslaničkog kluba opozicionog Demokratskog saveza Kosova, Avdulah Hoti, kako su preneli kosovski mediji, napisao je na Fejsbuku u nedelju da je Ramin predlog o predsedniku „nedostatak poštovanja za težnjama Kosova o nezavisnoj državi, integrisanoj u EU i NATO“. Taj status u ponedeljak je, međutim, izbrisan.

Ali, reakcija povodom Ramine izjave bilo je u Srbiji, te i poziva da se proglasi personom non-grata.

Šef kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, Marko Đurić, kazao je da je zabrinjavajuće ćutanje međunarodne zajednice po tom pitanju, te dodao da ne smatra da je dobro kada se pokazuje pretenzija ka teritoriji drugih država.

"Za nas je Kosovo deo naše države i svaki put kada neko ispolji tu vrstu pretenzija, naravno da tako nešto ne može da bude pozdravljeno i prihvaćeno", rekao je Đurić.

Šta su Vučić i Rama rekli o Trepči
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Ministar odbrane Srbije, Aleksandar Vulin, kazao je da je velika Albanija najveća pretnja za mir na Balkanu, a ideje o tome da svi Albanci žive u jednoj državi i da imaju jednog predsednika, jesu dokaz velike Albanije i moraju biti zaustavljene. On je dodao da širenje velike Albanije mora biti zaustavljeno na Kosovu.

„Ukoliko Albanci govore o tome da će imati jednu spoljnu politiku ili jednog predsednika, biće jako teško objasniti Srbima da nemaju jednog predsednika ili jednu spoljnu politiku, budući da i mi živimo u nekoliko država na prostoru Balkana“, kazao je Vulin.

A predsednik vladajuće Srpske narodne partije i ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović, kazao je da zbog „neprijateljskog čina Edija Rame prema Srbiji i zbog podrške razbijanju Srbije i podsticanju stvaranja velike Albanije na našem tlu, smatramo da ga treba proglasiti personom non grata, a ambasadoru Albanije u Beogradu uručiti oštar demarš“.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG