Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Novi sporazumi za unapređenje saradnje Kosova i Albanije


Ramuš Haradinaj i Edi Rama

Vlade Kosova i Albanije održale su četvrtu zajedničku sednicu u albanskom gradu Korča, te potpisale 12 novih sporazuma i protokola o saradnji dve zemlje u oblastima spoljne politike, kulture, poljoprivrede, evrointegracija, kao i o razmeni iskustava i razvoju politika, te saradnji agencija za investicije i dr.

Na otvaranju sednice, albanski premijer Edi Rama je rekao da je tradicija održavanja ovih sednica ne samo pozitivna već i produktivna, sa konkretnim i opipljivim rezultatima.

"Onako kako je predviđeno Deklaracijom o strateškom partnerstvu, u procesu sprovođenja je nekoliko sporazuma i protokola u vezi olakšica u trgovinskoj razmeni, uklanjanja tarifnih i netarifnih barijera, unifikacija sertifikovanja robe, te olakšica carinskih troškova", ocenio je Rama.

"U potpunosti je omogućena elektronska razmena dokumentacije za tranzitno kretanje robe, preko Albanije sa destinacijom na Kosovo, što vidno olakšava ceo proces tranzita. Radi se na otvaranju drugih carinskih prelaza kako bi se dodatno olakšao transport robe", rekao je, između ostalog, predsednik Vlade Albanije.

Rama je najavio da će se čim pre otvoriti Operativna kancelarija Carine Kosova u Draču, što će Kosovu omogućiti trgovinsku razmenu i sa ostalim zemljama.

S druge strane, premijer Kosova Ramuš Haradinaj je pozvao albansku vladu da pomogne Kosovu u procesu ojačavanja nezavisnosti Kosova i dobijanju novih priznanja.

"Ojačavanje Kosova i naše ojačavanje na Balkanu se postiže i ubrzava saradnjom Kosova i Albanije. Sav ovaj urađen posao i 12 novih sporazuma i protokola, a istovremeno i rad koji će uskoro omogućiti ujedinjavanje carine čini nas ponosnim, ali to nije dovoljno. Narod od nas očekuje više posla, a mi ćemo raditi na tome", kazao je Haradinaj.

Haradinaj rekao da je Kosovo zainteresovano za dijalog sa Srbijom ali u vidu njegovog okončanja koje bi doprinelo priznanju nezavisnosti Kosova, dodajući da je za tako nešto potrebno angažovanje Sjedinjenih Država u taj proces.

XS
SM
MD
LG