Dostupni linkovi

Tužilac traži produljenje pritvora u slučaju o smrti Dženana Memića


Fotografija Dženana Memića na protestima na kojim je tražena istraga u državnom tužilaštvu o njegovoj smrti, Sarajevo, 2018.
Fotografija Dženana Memića na protestima na kojim je tražena istraga u državnom tužilaštvu o njegovoj smrti, Sarajevo, 2018.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) zatražilo je produljenje pritvora za Zijada Mutapa i Hasana Dupovca, kako bi se osiguralo neometano provođenje istrage u predmetu o smrti mladića Dženana Memića iz februara 2016. godine.

Pritvor je zatražen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i iz razloga što bi puštanje osumnjičenih na slobodu, izazvalo uznemirenost javnosti i građana, saopšteno je u srijedu 23. juna iz te pravosudne institucije.

Tim tužioca Tužilaštva BiH, koji provodi ovu istragu, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, poduzima intenzivne istražne aktivnosti u ovom predmetu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Zijad Mutap i Hasan Dupovac u pritvoru su od 3. februara 2021. godine.

Dupovac, bivši načelnik za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), tereti se da je zloupotrijebio položaj, a Mutap za ometanje istrage u slučaju "Memić".

Pored njih dvojice, u pritvoru je i policajac Josip Barić, osumnjičen da je počinio krivično djelo organizovanog kriminala u vezi sa krivičnim djelom protivzakonito posredovanje i pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela.

Sud Bosne i Hercegovine odredio je 19. juna jednomjesečni pritvor Alisi Mutap, bivšoj djevojci nastradalog Dženana Memića i kćerki Zijada Mutpa.

Ona je uhapšena 17. juna, a uz nju su uhapšeni i recepcioner hotela Crystal Muamer Ožegović, te policajci Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Nedžad Hrvat i Nebojša Veljović.

Jednomjesečni pritvor određen Ožegoviću, dok su policajci Nedžad Hrvat i Nebojša Veljović pušteni da se brane sa slobode uz mjere zabrane.

Tužilaštvo ih tereti za organizovani kriminal, odnosno za pomoć počiniocu nakon počinjenog krivičnog djela, protivzakonito posredovanje i prikrivanje dokaza.

Pravosudni proces u slučaju Dženan Memić traje četiri godine i izazvao je brojne kontroverze i proteste građana, koje je organizovala porodica stradalog mladića.

Memić je na Ilidži kod Sarajeva zadobio teške povrede glave, u incidentu koje je Tužilaštvo Kantona Sarajevo okvalifikovalo kao saobraćajnu nesreću, dok je porodica Memić tvrdila suprotno. Preminuo je 5. februara 2016. godine, a njegova smrt još nije razjašnjena.

Tužilaštvo BiH je u augustu 2019. godine otvorilo posebnu istragu o smrti Dženana Memića, nakon što je njegova porodica podnijela krivičnu prijavu protiv više od 40 osoba.

XS
SM
MD
LG