Dostupni linkovi

Tužilac traži pritvor za uhapšene u istrazi o smrti Dženana Memića


Muriz Memić, otac Dženana Memića ispred Tužilaštva, februar 2021
Muriz Memić, otac Dženana Memića ispred Tužilaštva, februar 2021

Postupajući tužitelj, nakon što je ispitao osumnjičene, u zakonskom roku prema Sudu BiH uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenih prema Sudu BiH upućen je prijedlog za određivanje mjere pritvora za sve četvero osumnjičenih.

Pritvor je predložen za bivšu djevojku Dženana Memića, Alisu Mutap Ramić, koja je uhapšena u srijedu 16. juna i predana u nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Osim Alise uhapšen je i Tužilaštvu BiH predat i Muamer Ožegović koji je u kobnoj noći kada je stradao Dženan Memić radio kao recepcioner u hotelu Crystal.

Takođe,16. juna su uhapšena i dvojica policajaca Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Nebojša Veljović i Nedžad Hrvat. I oni su osumnjičeni za prikrivanje dokaza.

Mjera pritvora, između ostalog, predložena je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi, osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i da bi puštanje osumnjičenih na slobodu, izazvalo uznemirenje javnosti i građana.

Postupajući tužitelji i tim Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, koji postupaju u ovom predmetu, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, nastavljaju intenzivne istražne aktivnosti u ovom predmetu.

Dženan Memić je 8. februara 2016. godine zadobio povrede opasne po život u Velikoj aleji na Ilidži u Sarajevu, a 15. februara je preminuo.

Kada je napadnut, bio je u društvu djevojke Alise Mutap koja je također zadobila povrede i izgubila svijest.

Mutap je 24. oktobra 2016. godine svjedočila pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, gdje je rekla da ima amneziju. Tokom svjedočenja rekla je da se nakon gubitka svijesti mnogih stvari ne sjeća, te da je i sama te noći bila povrijeđena.

Do danas nisu razjašnjene okolnosti pod kojima je Dženan Memić zadobio povrede koje su dovele do smrtnog ishoda.

XS
SM
MD
LG