Dostupni linkovi

BiH: Jednomjesečni pritvor policajcu uhapšenom u slučaju Memić


Građani su više puta izlazili na proteste i tražili da se riješi slučaj Dženana Memića
Građani su više puta izlazili na proteste i tražili da se riješi slučaj Dženana Memića

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) donio je 23. aprila rješenje kojim se određuje jednomjesečni pritvor policajcu Josipu Bariću, uhapšenom dan ranije u sarajevskom naselju Ilidža u vezi sa slučajem stradanja Dženana Memića, saopšteno je iz ove pravosudne institucije u ponedeljak 26. aprila, 2021. godine.

Odluka je donesena na prijedlog Tužilaštva BiH.

„Pritvor prema ovom rješenju može trajati najduže mjesec dana, računajući od dana lišenja slobode, odnosno do 22.5.2021. godine ili do nove odluke Suda,“ navodi se u saopštenju Suda BiH.

Pritvor je određen zbog bojazni da bi boravkom na slobodi Barić mogao uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak te zbog naročitih okolnosti koje ukazuju da bi mogao ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, navodi Sud BiH.

Barić je uhapšen nakon što je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) pretresla prostorije u kojima boravi, a potom ga predala u nadležnost Tužilaštvu.

Barić je pod istragom Tužilaštva BiH i sumnjiči za krivično djelo organizirani kriminal iz člana 342. u vezi sa krivičnim djelom protivzakonito posredovanje iz člana 382. i pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela iz Krivičnog zakona Federacije BiH.

Lokalni mediji izvijestili su u petak kako je Barić učestvovao u istrazi stradanja Dženana Memića. On je još na dan nesreće uzeo izjavu od svjedokinje Alise Mutap, ali i kasnije, Kantonalnom sudu u Sarajevu bile su sporne različitosti u izvještajima.

Tužilaštvo BiH je u augustu 2019. godine otvorilo posebnu istragu o smrti Dženana Memića, nakon što je njegova porodica podnijela krivičnu prijavu protiv više od 40 osoba.

Dženan Memić (21) preminuo je 15. februara 2016. godine nakon teških povreda koje je zadobio 8. februara iste godine dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo incident je okvalificiralo kao saobraćajnu nesreću, dok je porodica Memić tvrdila suprotno.

Od 3. februara Zijad Mutap i Hasan Dupovac, koji su osumnjičeni za organizovani kriminal i pomoć počinitelju nakon krivičnog djela u slučaju Memić, nalaze se u pritvoru.

XS
SM
MD
LG