Dostupni linkovi

Određen pritvor za dvojicu deportiranih iz Sirije


Sud Bosne i Hercegovine odredio je jednomjesečni pritvor za Armena Dželku i Muharema Dunića koji su, prema informacijama Tužiteljstva Bosne i Hercegovine (BiH), do posljednjeg dana ostali su na teritoriji militantne organizacije tzv. Islamske države u Siriji.

Odmah po slijetanju na sarajevski aerodrom, 19. decembra, Dunić i Dželko su uhapšeni i privedeni u prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu gdje su saslušani o svom boravku u Siriji.

Armen Dželko iz Hadžića kod Sarajeva u Siriju je otišao 2013. godine. Prema vlastitom iskazu na ročištu, u Siriji je teško ranjen zbog čega je izgubio bubreg i dio slezene. Osumnjičen je za organiziranje terorističke grupe u vezi s krivičnim djelom terorizma.

Muharem Dunić iz Jajca u Siriju je sa suprugom otišao iz Austrije. Tamo je, prema dokazima koje je SIPA-a ustupio američki FBI, boravio više od pet godina i borio se u jedinicama tzv. Islamske države.

I Dunić i Dželko su u Siriji uhapšeni u mjestu Baguz, posljednjem uporištu tzv. Islamske države, gdje su ih zarobile kurdske snage s međunarodnom koalicijom u februaru 2019. godine. Otad do 19. decembra bili su u, kako su naveli, u kurdskim zatvorima.

Iz Suda BiH je saopćeno: "U odnosu na osumnjičenog Armena Dželku (S1 2 K 034393 19 Krn) određen je pritvor koji, po ovom rješenju, može trajati najduže jedan (1) mjesec, računajući od dana lišenja slobode, odnosno do 19.01.2020. godine ili do drugačije odluke Suda. Pritvor je određen zbog opasnosti od bjekstva, bojazni od skrivanja, uništavanja ili izmjene dokaza, ometanja krivičnog postupka utjecajem na svjedoke, bojazni od ponavljanja krivičnog djela, te zbog sigurnosti građana i imovine."

I za Muharema Dunića donesena je ista odluka.

Podsjećamo, 19. decembra 2019. godine, ukupno je deportirano 25 osoba, od čega šest žena, 12 djece i sedam muškaraca. Žene i djeca su po pregledu na Aerodromu prevezeni u prihvatni centar u Delijašu u blizini Sarajeva. U prvoj grupi deportiranih građana je i jedno siroče, djevojčica rođena 2015. godine. Oni su u Sarajevo došli uz podršku i saradnju međunarodnih partnera vojnim avionom SAD-a.

S obzirom na to da u je u Siriji ostao značajan broj bh. državljana, iz Ministarstva sigurnosti BiH navedeno je će u saradnji s međunarodnim partnerima nastaviti pratiti situaciju u kampovima u Siriji.

XS
SM
MD
LG