Dostupni linkovi

Dvije i pol godine zatvora bh. državljaninu zbog ratovanja u Siriji


Bosnia and Herzegovina, Emir Alisic, Bosnian, suspect for joining terrorist group in Syria. 19. December.
Bosnia and Herzegovina, Emir Alisic, Bosnian, suspect for joining terrorist group in Syria. 19. December.

Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je sporazum o priznanju krivnje koji je Emir Ališić, optuženi za ratovanje u Siriji i pridruživanje tzv. Islamskoj državi, sklopio s Tužiteljstvom BiH, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa iz Tužiteljstva.

Sud BiH je prihvatio i predloženu zatvorsku kaznu u trajanju od dvije i pol godine, potvrdio je i Ališićev branitelj odvjetnik Bakir Hećimović za RSE.

Suđenje Emiru Ališiću počelo je u julu 2020. godine. Optužnica ga je teretila za organiziranje terorističke grupe i ratovanje u Siriji, u vezi s krivičnim djelom terorizma, prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine.

U optužnici se navodi da je Ališić dana 13. decembra 2013. godine napustio područje Bosne i Hercegovine s ciljem pridruživanja stranoj vojnoj ili paravojnoj formaciji koja djeluje van Bosne i Hercegovine, te je dolaskom u Siriju postao pripadnik više paravojnih formacija koje su bile pod okriljem IDIL-a, na području gradova Rakka i Haritan.

Optužnica navodi da je optuženi Emir Ališić bio pripadnik tih jedinica u periodu od decembra 2013. do početka 2019. godine, kada se predao kurdskim snagama od strane kojih je na području Sirije bio zarobljen, a nakon čega je iz Sirije deportiran u Bosnu i Hercegovinu.

Ališića je tokom predaje militanata tzv. Islamske države i žena i djece u Baguzu, posljednjem teritorijalnom uporištu militantne organizacije, snimila kurdska televizija u februaru 2019. godine.

On je u izjavi novinarima kazao da je iz Srbije i da je u Siriju došao kako bi pomogao narodu, te da se pridružio militantima Džabat al-Nusre.

Bosanci uhapšeni u posljednjem uporištu 'Islamske države'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

Nakon predaje kurdskim i međunarodnim snagama u Baguzu, i februaru 2019. godine, Ališić je do decembra bio u zatvoru na teritoriji koju u Siriji kontroliraju kurdske snage.

U BiH je izručen 19. decembra 2020. godine s još 24 bh. državljana, od čega šest muškaraca. Mjera pritvora određena mu je odmah po dolasku u BiH i produžena je sve do danas.

Na Sudu BiH traju suđenja za još četiri optužena za ratovanje u Siriji. Riječ je o Jasminu Keseroviću, Senadu Kasupoviću, Milaremu Berbiću i Hamzi Labidiju. Sporazumnim priznanjem krivnje na tri i pol godine osuđeni su Muharem Dunić i Armen Dželko.

XS
SM
MD
LG