Dostupni linkovi

Bh. državljanin priznao ratovanje u IDIL-u, kazna tri i pol godine zatvora


Armen Dželko (lijevo) s braniteljem Senadom Dupovcem ispred Sud BiH. Dželko je ranije pušten da se brani sa slobode, ali je Sud kasnije promijenio odluku i vratio u pritvor.
Armen Dželko (lijevo) s braniteljem Senadom Dupovcem ispred Sud BiH. Dželko je ranije pušten da se brani sa slobode, ali je Sud kasnije promijenio odluku i vratio u pritvor.

Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je sporazum o priznanju krivnje Armena Dželke (1990), optuženog za ratovanje u Siriji, te odlučio da je dogovorena kazna od tri i pol godine zatvora adekvatna.

Armen Dželko iz Sarajeva, državljanin BiH, u prisustvu advokata u potpunosti je priznao krivicu za krivično djelo za koje ga tereti optužnica Tužiteljstva BiH, a riječ je o krivičnom djelu organiziranja terorističke grupe u vezi s krivičnom djelom terorizma.

Optuženi je priznao krivicu za odlazak na područje Sirije, gdje se pridružio paravojnim formacijama koje su djelovale u okviru struktura tzv. Islamske države, koja je odlukom Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom. Izrazio je i iskreno kajanje zbog učinjenog, navelo je Tužiteljstvo BiH.

Tužiteljstvo je s optuženim sklopilo sporazum o priznanju krivnje te uz suglasnost optuženog i branitelja Senada Dupovca dogovorilo kaznu od tri i pol godine zatvora.

„Armen Dželko je u Siriju otišao kao 23-godišnjak, 2013. godine, kada nije u potpunosti bio svjestan posljedica djela koje je počinio. Korektno se držao na Sudu. Porodičan je čovjek, ima dvije žene u Siriji, one su i dalje u kampu.
Kaje se što je otišao u Siriju. Sam je sebe ranio da ne bi išao u borbe.

Kasnije je teško ranjen i izgubio je bubreg i slezenu. Predložena sankcija je u skladu s činjenicom da je za krivična djela za koja se tereti Dželko propisana kazna od tri do 20 godina zatvora“, kazala je tužiteljica Merisa Nurkić tokom ročišta.

Branitelj je bio suglasan s navodima Tužiteljstva, naglasivši da u vremenu kada je njegov branjenik otišao u Siriju, „Islamska država nije bila teroristička organizacija“.

U obrazloženju sudac Suda BiH Branko Perić kazao je da Sudsko vijeće prihvata sporazum i navedene olakšavajuće okolnosti u vezi s ličnosti optužnog, na osnovu kojih je dogovorena kazneno-pravna sankcija.
Sudac Perić potcrtao je da je Sud imao u vidu činjenicu da je riječ o mladom čovjeku koji je ranjen, te da se iskreno pokajao zbog odlaska u Siriju. Kazao je i da je stoga dobio blažu kaznu od one koju bi dobio da je sudski proces nastavljen.

„Iskoristite vrijeme koje ćete provesti u zatvoru i naučite ili usavršite jezik koji, kako sam razumio, već dobro govorite (arapski op. a.). Koristite to kao alat za približavanje ljudi, a ne ratovanje. Rat je jalov posao“, poručio je Perić optuženom Dželki.

Sporazumnim priznanjem krivice optuženi se odrekao prava na suđenje i prava na žalbu na presudu, a Sud BiH mu je produžio mjeru pritvora do odlaska na izdržavanje kazne. Troškove suđenja snosit će Sud BiH, zbog teške materijalne situacije osuđenog.

Dželko nije imao komentara na sporazum, kazavši da je dobrovoljno i svjesno priznao krivnju.

Armen Dželko jedan je od sedam muškaraca, bh. državljana, koji su u BiH deportirani iz Sirije u decembru 2019. godine. U Siriju je otišao 2013. godine i tamo ostao na teritoriji koju je kontrolirala „Islamska država“ sve do februara ili marta 2019. kada se predao kurdskim i savezničkim snagama u mjestu Baguz, na istoku Sirije.

Protiv svih sedam državljana vode se sudski procesi na Sudu BiH. Muharem Dunić je također sporazumno priznao krivnju i osuđen je na tri i pol godine zatvora. U toku su suđenja Jasminu Keseroviću, Senadu Kasupoviću, Emiru Ališiću, Milaremu Berbiću i Hamzi Labidiju.

XS
SM
MD
LG