Dostupni linkovi

Počelo suđenje Emiru Ališiću zbog pridruživanja tzv. Islamskoj državi u Siriji


Na Sudu Bosne i Hercegovine (BiH) u srijedu, 8. jula, održan je glavni pretres u predmetu Emir Ališić, koji se tereti za organiziranje terorističke grupe i ratovanje u Siriji, u vezi s krivičnim djelom terorizma, prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine.

Kako je kazala tužiteljica u predmetu Biljana Golijanin, Tužiteljstvo BiH tokom sudskog procesa izvest će 16 svjedoka, vještaka i stručnih osoba, te materijalne dokaze kojima će dokazati da je optuženi zaista počinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret.

Golijanin je čitajući optužnicu navela da se Ališić, iz Sanskog Mosta na sjeverozapadu BiH, tereti da je 13. decembra 2013. godine redovnim letom iz Sarajeva otišao u Istanbul, nakon čega se uputio prema granici Turske i Sirije, koju je prešao ilegalno da bi se u Siriji kasnije pridružio militantima tadašnje Džabat al-Nusre, koja je u godinama nakon dijelom postala dio tzv. Islamske države, militantne grupe koju je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda proglasilo terorističkom.

„Kasnije je bio pripadnik paravojnih formacija nepoznatog naziva, ali i tzv. Bejt komandosa. Boravio je u gradovima Rakka i Haritan“, kazala je tužiteljica Golijanin.

Odbrana je tokom pretresa navela da Tužiteljstvo neće moći dokazati krivična djela onako kako su ona navedena u optužnici.

Branitelj Bakir Hećimović je rekao da će nakon dokaza Tužiteljstva i odbrana predložiti dokaze kojima će pokazati da se Ališić u Siriji nije borio, najprije jer je 50-postotni invalid iz rata u BiH.

Ranije se pred Sudom BiH optuženi Ališić izjasnio da nije kriv.

Ališić je od decembra 2013. do decembra 2019. godine boravio u različitim dijelovima Sirije. Prema Tužiteljstvu, u redovima tzv. Islamske države ostao je sve do decembra 2019. godine, kada je s drugim bh. državljanima deportiran u BiH. Ališić i još šest muškaraca uhapšeni su odmah po dolasku na sarajevski aerodrom.

U decembru je osim muškaraca, u BiH vraćeno i šest žena i 12. djece.
Ališić je u Siriju odveo suprugu i posinka Hamzu Labidija, koji je također optužen za ratovanje u Siriji. U Siriji su ostali Ališićeva supruga i troje maloljetne djece.

Ališića je tokom predaje militanata tzv. Islamske države i žena i djece u Baguzu, posljednjem teritorijalnom uporištu militantne organizacije, snimila kurdska televizija.

On je u izjavi novinarima kazao da je iz Srbije i da je u Siriju došao kako bi pomogao narodu, te da se pridružio militantima Džabat al-Nusre.
Nakon predaje kurdskim i međunarodnim snagama u Baguzu, i februaru 2019. godine, Ališić je do decembra bio u zatvoru na teritoriji koju u Siriji kontroliraju kurdske snage.

Osim Ališića, na Sudu BiH traju suđenja ili trebaju početi suđenja za još pet optuženih za ratovanje u Siriji. Muharem Dunić, jedan od sedam deportiranih. već je sklopio sporazum s Tužiteljstvom i osuđen je na tri i pol godine zatvora.

U slučaju da Sud BiH Ališića proglasi krivim, mogao bi dobiti kaznu zatvora od tri do 20 godina.

Bosanci uhapšeni u posljednjem uporištu 'Islamske države'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

XS
SM
MD
LG