Dostupni linkovi

Državljanin BiH osuđen zbog učestvovanja u ratu u Siriji


Zgrada Suda i Tužilaštva BiH u Sarajevu
Zgrada Suda i Tužilaštva BiH u Sarajevu

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) osudio je Muharema Dunića na kaznu zatvora od tri godine i šest mjeseci, nakon što je počinio krivično djelo "protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama", saopšteno je u srijedu, 24. juna, iz Suda BiH.

„Optuženi Muharem Dunić kriv je što je u augustu 2014. godine stvorio plan, prikupio potrebne informacije, obezbijedio potrebna novčana sredstva i dogovorio s drugim licima da zajedno sa svojim porodicama otputuju u Siriju i pridruže se ISIL-u, tzv. Islamskoj državi na području Sirije i Iraka“, navedeno je u presudi izrečenoj u utorak 23. juna nakon održanog ročišta za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje i ročišta za izricanje krivičnopravne sankcije.

Dodaje se da je Austriju, gdje je boravio na privremenom radu, Dunić napustio preko Međunarodnog aerodroma Beč, letom Beč-Istanbul, odakle je prešao tursko-sirijsku granicu i ušao u Siriju.

„Tokom boravka u Siriji optuženi Muharem Dunić je, kako se navodi u optužnici, za potrebe terorističke organizacije IDIL (Islamska država Iraka i Levanta op.a.) učestvovao u ratnim aktivnostima koja podrazumijevaju teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, te zakona i običaja ratovanja. Tu je ostao do decembra 2019. godine kada se zajedno sa preostalim članovima IDIL-a u Siriji, nakon što su vojnički poraženi, predao kurdskim i savezničkim snagama na području Sirije, tačnije grada Baguza“, stoji u saopštenju Suda BiH.

Osuđenom se, prema presudi, u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme koje je proveo u pritvoru.

Muharem Dunić je jedan od sedam muškaraca, bh. državljana koji su deportiovani iz Sirije 19. decembra 2019. godine.

XS
SM
MD
LG