Dostupni linkovi

Donald Trump: Iran se povlači nakon napada


Donald Trump okružen najbližim saradnicima
Donald Trump okružen najbližim saradnicima

"Niti jedan Amerikanac nije stradao u napadu", izjavio je američki predsjednik Donald Trump na početku svog obraćanja u Bijeloj kući nakon raketnog napada koji je Iran izveo na zračne baze u kojoj se nalaze američke snage u Iraku, 8. januara.

Trump je dodao da u napadu nije bilo ni iračkih žrtava.

"Niti jedan Amerikanac nije stradao u sinoćnjem napadu od strane iranskog režima", rekao je Trump. "Svi naši vojnici su sigurni i samo je naša vojna baza pretrpila minimalnu štetu."

U obraćanju koje, nakon sinoćnjeg napada, čeka cijeli svijet, Trump je rekao da su američke snage 'spremne na sve' ali da za sada 'izgleda da se Iran povlači.'

Tokom Trumpovog obraćanja uz njega su se nalazili potpredsjednik Mike Pence, državni sekretar Mike Pompeo i ministar odbrane Mark Esper.

Poziv saveznicma da napuste nuklearni sporazum

"Sve dok sam ja predsjednik Sjedinjenih Država, Iranu nikad neće biti dozvoljeno da ima nuklearno oružje" rekao je Trump i podvukao da su "predugo druge nacije tolerisale ponašanje Irana."

"Ti dani su završeni", kazao je Trump i dodao da će Iranu biti nametnute nove ekonomske sankcije.

"Ove moćne sankcije ostat će na snazi sve dok Iran ne promijeni svoje ponašanje. Samo u prethodnih nekoliko mjeseci, Iran je zaplijenio brodove u međunarodnim vodama, izveo, ničim isprovociran, napad na Saudijsku Arabiju i oborio dvije američke bespilotne letjelice."

Trump, čija se administracija 2018. godine povukla iz sporazuma o nuklearnom naoružanju kojeg je prethodna administracija zajedno sa svjetskim silama i Iranom potpisala 2015. godine, rekao je da je sam sporazum 'veoma neispravan.'

"Vrlo neispravni sporazum ubrzo ističe ionako i omogućava Iranu brz i čist put do nuklearne energije. Iran mora napustiti svoje nuklearne ambicije i okončati svoju podršku terorizmu", rekao je Trump i pozvao i druge zemlje potpisnice da napuste sporazum.

Sporazum, zvaničnog naziva "Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja" (JCPOA je potpisalo pet stalnih članica Vijeća sigurnosti: Sjedinjene Države, Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, Njemačka plus Evropska unija i Iran.

Od povlačenja iz sporazuma, SAD su krenule sa nametanjem ekonomskih sankcija Iranu.

Solejmani 'vodeći svjetski terorista'

Trumpovo obraćanje dolazi nakon noći tokom koje je desetine raketa pogodilo zračnu bazu al-Asad u Iraku u kojoj su smještene američke vojne snage i jedan vojni objekat u Ibrilu.

Ovo je najdirektniji iranski napad na SAD nakon zauzimanja američke ambasade u Teheranu 1979. godine.

Islamska revolucionarna garda preuzela je odgovornost za raketiranje i tako, kaže, pokrenula operaciju "Mučenik Soleimani" u znak osvete nakon što je vrhovni zapovjednik elitne jedinice Revolucionarne garde Irana Qasem Soleimani ubijen u petak u Bagdadu, u napadu dronom, po nalogu Trumpa.

Oni su također upozorili SAD na "jače odgovore u slučaju nove agresije", a Iranska nacionalna garda objavila je i da će joj meta biti svaka država u regiji koja postane platforma za agresiju SAD-a, prenio je američki CNN.

Soleimani je vodio jedinicu Quds, međunarodni dio iranskog IRGC-a, koju su SAD obilježile kao terorističku organizaciju.

"Cilj napada je bio da spriječi iranske planove za napade u budućnosti“, saopćila je američka vojska nakon napada.

Tokom svog obraćanja Trump je opisao iranskog generala Qasema Soleimanija kao 'vodećeg svjetskog teroristu'.

"Okrutno je ranjavao i ubio hiljade pripadnika američkih trupa, uključujući i podmetanje bombi i sakaćenje svojih žrtava."

On je rekao da je Solejmani planirao nedavne napade na američko osoblje u Iraku u kojima je četvero pripadnika vojske ranjeno a jedna osoba poginula.

Više od pet hiljada američkih vojnika je razmešteno u Iraku sa pripadnicima oružanih snaga drugih država koji obučavaju domaću armiju i koji su ih podržavali u borbi protiv takozvane "Islamske države".

'Želimo vam budućnost kakvu zaslužujete'

Svoje desetominutno obraćanje Trump je završio bez odgovaranja na pitanja novinara i sa porukom narodu Irana.

"Narodu i liderima Irana, želimo da imate budućnost, odličnu budućnost, budućnost kakvu zaslužujete, sa prosperitetom u domovini i harmonijom sa drugim nacijama širom svijeta", rekao je Trump dodavši da su Sjedinjene Države spremne prihvatiti mir sa svim onima koji žele mir.

XS
SM
MD
LG