Dostupni linkovi

Rohani: 'Idiotske sankcije' zatvorile vrata diplomatiji


Nove američke sankcije za Iran
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Nove američke sankcije za Iran

Iranski predsjednik Hasan Rohani nazvao je nove američke sankcije, čija je meta vrhovni vjerski vođa Irana ajatolah Ali Hamenei, "sramnim i idiotskim", poručujući da one predstavljaju kraj diplomatije.

U isto vrijeme najglasniji zagovornik sukoba sa Iranom, u administraciji američkog predsjednika Donalda Trumpa, John Bolton je u Jerusalimu poručio da je Vašington otvoren za pregovore i da "sve što Iran treba da učini je da prođe kroz otvorena vrata".

Iranski predsjednik Hasan Rohani, je u reakciji na novu seriju američkih sankcija za Teheran otišao toliko daleko da je izjavio da je Bijela kuća "pogođena mentalnom retardacijom".

Rohani je u javnom televizijskom obraćanju u utorak, poručio da takva odluka znači "siguran neuspjeh" napora Bijele kuće, kritikujući i najavu američkih zvaničnika da će sljedeća meta sankcija biti iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif.

"Vi sankcionišete ministra vanjskih poslova istovremeno sa zahtjevom za pregovorima? Očigledno je da lažete. Vi ne tražite da pregovarate. Da tražite, mi bismo pregovarali", kazao je Rohani.

Hook: Ne tražimo rat sa Iranom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:36 0:00

Američki predsjednik Donald Trump je u ponedjeljak uveo nove sankcije čija je meta ovoga puta direktno vrhovni vjerski lider Irana ajatolah Ali Hamenei i njegovi saradnici, ali je najavljeno i da planiraju da u sljedećem krugu sankcionišu šefa iranske diplomatije Zarifa.

"Ove mreže predstavljaju snažan i proporcionalan odgovor na rastuće provokacije Irana. Mi ne tražimo sukob sa Iranom, niti bilo kojom drugom zemljom. Ja vam mogu samo reći da mi ne možemo dozvoliti Iranu da dođe u posjed nuklearnog oružja", poručio je Trump.

Iransko Ministarstvo vanjskih poslova je u tweetu odgovorilo ovako:

"Uvođenje beskorisnih sankcija za iranskog vrhovnog vođu i komandujućeg iranskom diplomatijom je trajno zatvaranje puta ka diplomatiji. Trumpova očajna administracija uništava uspostavljene mehanizme za održavanje svjetskog mira i bezbjednosti."

Stojeći pored Trumpa, ministar finansija Steven Mnuchin, je rekao da će ove mjere značiti zamrzavanje milijardi dolara iranskih sredstava. Ali analitičari navode da će uticaj sankcija na Iran, koji se već nalazi pod snažnim udarom, biti limitiran.

"Novonajavljene sankcije Irana su simbolične", rekao je Jarrett Blanc, bivši visoki zvaničnik State Departmenta, sada u Carnegie zadužbini za međunarodni mir.

Trump je, pak, poručio i da je spreman na dijalog sa Teheranom bez preduslova, što je dan poslije ponovio i njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton u Jerusalimu, nakon susreta sa izraelskim predsjednikom Benjaminom Netanyahuom i šefom ruskog Savjeta za nacionalnu sigurnost Nikolajem Patruševim.

"Predsjednik drži otvorena vrata za prave pregovore o potpunoj i provjerljivoj eliminaciji iranskog nuklearnog programa, njihovog balističkog raketnog sistema, njihovoj podršci za međunarodni terorizam, i drugom malignom ponašanju širom svijeta. Sve što Iran treba da učini je da prođe kroz ta otvorena vrata", kazao je Bolton.

John Bolton, Benjamin Netanyahu i Nikolai Patrušev u Jerusalimu
John Bolton, Benjamin Netanyahu i Nikolai Patrušev u Jerusalimu

Netanyahu je, pak, poručio da SAD, Izrael i Rusija imaju zajednički cilj, uklanjanje iranskih snaga iz Sirije, i da će to, kako je rekao "kreirati mnogo stabilniji Bliski istok".

"Ja vjerujem u ishod koji sam upravo opisao, odlazak stranih snaga iz Sirije, snaga koje su ušle u Siriju 2011. godine, će biti dobro za Rusiju, dobro za SAD, dobro za Izrael i mogu dodati, dobro za Siriju."

Savjetnik za nacionalnu sigurnost ruskog predsjednika Vladimira Putina, Nikolaj Patrušev, je iskazao razumijevanje i za Izrael i za Iran.

"Danas smo govorili o Iranu. Vi znate da Rusija i Iran imaju zajedničke aktivnosti u borbi protiv terorizma. Mi imamo načine da zajednički utičemo i slušamo jedni druge. Mi razumijemo zabrinutost koju Izrael ima i da želi da prijetnje po njihovu egzistenciju budu uklonjene, da bi izraelska bezbjednost bila osigurana", naveo je ruski zvaničnik.

Patrušev je takođe rekao da ruski vojni obavještajni podaci govore da je američki dron kojeg su Iranci oborili prošle sedmice ušao u iranski vazdušni prostor, kako tvrdi i Teheran. Patrušev je ustvrdio i da su snimci koje su prikazale SAD koje kažu da su Iranci iza napada na dva nafta tankera u zalivu Omana, "lošeg kvaliteta i neprofesionalni".

Obaranje američkog drona za kojeg SAD tvrde da bio u međunarodnim vodama, a Iranci tvrde da je zašao u iranski zračni prostor, kao i napad na dva naftna tankera u Omanskom zalivu, bili su razlog eskalacije novih tenzija između dvije strane zbog kojih je američki predsjednik Donald Trump prošle sedmice naredio udare na Iran, da bi ih potom naglo zaustavio.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG