Dostupni linkovi

Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio izvješće o nabavci respiratora iz Kine


Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) usvojio je u četvrtak, 18. lipnja, izvješće parlamentarnog odbora čiji je zadatak bio utvrditi činjenice vezane za nabavku stotinu respiratora, uvezenih iz Kine u BiH, odnosno Federaciju.

Izvještaj se stavlja na raspolaganje i upotrebu javnosti te svim drugim zainteresiranim institucijama, zaključeno je nakon rasprave.

Podsjećamo, Dom naroda Parlamenta FBiH je početkom svibnja, na prijedlog izaslanika Elmedina Konakovića, formirao ovo privremeno radno tijelo.

Na raspravi koja je trajala više od četiri sata, Dragan Stevanović, predsjedatelj Odbora kazao je kako izvješće sadrži deset činjenica o nabavci respiratora, do kojih su članovi Odbora došli, dobivajući odgovore u proteklih mjesec i pol dana od nadležnih institucija izvršne vlasti.

Stevanović je dodao kako je ovo parlamentarno tijelo bilo suočeno s otporom spomenutih institucija koje su slale odgovore u svega nekoliko rečenica.

„Pozvali smo se na Ustav Federacije BiH, tačnije na poglavlje 4, član 23 , koje kaže da Parlament Federacije BiH može imati javno saslušanje te istrage članova nadležnih institucija“, kazao je Stevanović.

Stevanović, koji je inače član Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH), tokom rasprave je također kazao kako se u slučaju nabavke respiratora iz Kine Vlada Federacije BiH ponašala krajnje diletantski.

„To je bio diletantizam koji nije primjeren ni mnogo nižim nivoima vlasti. Neprimjereno je da u jeku pandemije korona virusa smanjen Krizni štab Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), iz kojeg je isključena struka, odnosno doktori“, naglasio je Stevanović.

Zvonko Marić, izaslanik Saveza za bolju budućnost (SBB), uputio je kritiku Institutu za mjeriteljstvo BiH koji nije dostavio adekvatne odgovore članovima Odbora, a od te institucije se najviše očekivalo.

„Informaciju koju smo dobili od Instituta nije bila adekvatna i unosi sumnju. Odjednom se pojavio čovjek koji je ekspert i koji je vještačio respiratore. Ne znam ko ga je angažirao“, kazao je Marić.

Vibor Handžić, izaslanik Naše stranke (NS) kazao je kako u slučaju „Respiratori“ mnogo toga sumnjivog i ne korespondira s normalnim.

„Ovdje je u pitanju možda kriminal, nesposobnost ili bezobrazluk“, naglasio je Hadžić.

Ivan Ivić iz Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) kazao je kako će u ovom slučaju morati neko preuzeti odgovornost. Osvrnuo se i na izjave najviših dužnosnika iz reda bošnjačkog naroda koji su stali u obranu premijera Federacije BiH Fadila Novalić.

„Izjave kako je uhićenje Novalića napad na bošnjački narod su neprihvatljive. Komentirati taj slučaj na takav način je za svaku osudu“, kazao je Ivić.

Tužilaštvo BiH od početka svibnja vodi istragu o tome kako je Vlada Federacije BiH, odnosno Federalna uprava Civilne zaštite (FCUZ) preko firme "FH Srebrena malina", koja se bavi uzgojem i preradom voća, nabavila respiratore iz Kine u vrijednosti od 10,5 milijuna maraka (5,25 milijuna eura).

Prva pošiljka od 80 respiratora stigla je 24. aprila.Preostalih 20 od ukupno 100 respiratora nabavljenih iz Kine stiglo je na Međunarodni aerodrom u Sarajevu u srijedu 27. svibnja.

XS
SM
MD
LG