Dostupni linkovi

Policija izuzima dokumentaciju u slučaju nabavke pokretne bolnice u RS


Od ugovorene bolnice, stigao je samo šator (ilustrativna fotografija)
Od ugovorene bolnice, stigao je samo šator (ilustrativna fotografija)

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske izuzima dokumentaciju iz više preduzeća i institucija u vezi sa nabavkom pokretne bolnice, a na osnovu zahtjeva Republičkog javnog tužilaštva, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparol MUP-a Mirna Miljanović.

Odluku o nabavci pokretne bolnice za smještaj zaraženih korona virusom Vlada Republike Srpske je donijela 21. marta, po hitnom postupku, bez raspisivanja javnog tendera.

"Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske sprovode određene istražne radnje u vezi sa predmetom nabavke pokretne bolnice. Vrši se izuzimanje određene dokumentacije iz više institucija i preduzeća, koja će biti dostavljena nadležnom tužilaštvu, a više informacija u ovoj fazi istrage, ne možemo iznositi u javnost", rekla je za Miljanović za RSE.

Iz Republičkog javnog tužilaštva za RSE je potvrđeno da je formiran predmet u vezi sa nabavkom pokretne bolnice, te da se sada rade provjere, prikupljanje informacija i potrebnih obavještenja.

Šta je definisano ugovorom?

Bolnica je, prema odluci Vlade Republike Srpske, naručena od kompanije Global Balkan iz Bijeljine, čiji je vlasnik Slaven Ristić. Za ovu nabavku entitetska Vlada izdvojila je tri miliona i 650.000 maraka (milion i 825 000 eura).

Pokretna bolnica je trebala biti površine 6.000 kvadrata sa 500 bolničkih kreveta i svom pratećom opremom. Prema ugovoru o nabavci, rok za isporuku trebao je biti 12 dana.

Dobavljač, međutim, nije u roku isporučio prateću opremu (krevete, madrace, ormare, stolove, rasvjetna tijela, optičke kablove, električne agregate) koja je ugovorena. Isporučen je jedino mobilni šator, koji je avionom dopremljen na banjalučki aerodrom Mahovljani 3. aprila.

Republički štab za vanredne situacije je, pak, tek 29. maja dao saglasnost Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, koji je bio zadužen za ovu kupovinu, da pokrene proceduru jednostranog raskida ugovora, jer dobavljač nije poštovao odredbe ugovora.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković do zaključenja ovog teksta nije odgovorio na upit RSE da prokomentariše cijeli slučaj, uprkos tome što je u više navrata branio odluku o nabavci pokretne bolnice.

Komentar na to da li je raskinut ugovor nije želio dati ni direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

Dobavljač tvrdi da su krive administrativne barijere

Slaven Ristić, vlasnik kompanije "Balkan Global" koja je dobavljač pokretne bolnice kaže za RSE kako nema govora o nekom kriminalu, te da je slučaj ispolitizovan.

Ristić nije želio da komentariše istragu u ovom slučaju. On tvrdi da je sve urađeno u skladu sa Zakonom, ali da njegova kompanija nije ispoštovala ugovorene obaveze zbog niza administrativnih barijera, kao i da nema ništa protiv raskida ugovora i vraćanja uplaćenog novca.

"Većina te opreme je dolazila iz Italije i Njemačke i bilo je potrebno milion nekakvih papira da bi Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH dala saglasnost za sve to. Mi to nismo bili u stanju na vrijeme da obezbijedimo, iako su svi radili po Zakonu. Smatram da je najbolje rješenje da nam vrate bolnicu i svu tu opremu, a mi ćemo sve to kompletirati u našoj kompaniji i plasirati je na neko treće tržište", kaže Ristić.

Zašto je sporna nabavka bolnice?

Vojin Mijatović, potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) , kaže za RSE da je podnio krivičnu prijavu 29. aprila protiv predsjednika Vlade RS Radovana Viškovića i direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislava Zeljkovića zbog nabavke mobilne bolnice.

U prijavi se navodi da su optuženi Višković i Zeljković "počinili krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, nenamjensko korištenje budžetskih sredstava i nezakonito davanje pogodnosti privrednim subjektima".

"Ovdje ima najmanje 20 krivičnih djela za ispitati ukoliko ima pravne države, a to što je Institut za javno zdravstvo pokrenuo proceduru raskida ugovora, ne amnestira ih od odgovornosti. Ovdje je i pticama na grani jasno da se radi o organizovanom kriminalu i sada treba da vidimo da li postoji i ono malo pravne države", kaže Mijatović za RSE.

Srđan Traljić iz Transparency International BiH kaže za Radio Slobodna Evropa da je nabavka mobilne bolnice sporna po više osnova i nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH.

"Prvi problem kod ove nabavke je što se išlo na izuzeće Zakona o javnim nabavkama, iako je tumačenje Agencije za javne nabavke BiH da se to može učiniti samo u slučaju hitnosti, kada nije moguće sprovesti ni jedan drugi postupak, a toga u ovom slučaju nije bilo. Drugi problem je što je nabavka izvršena direktnim dogovorom sa dobavljačem koji nema dozvolu za promet medicinskih sredstava i opreme", pojašnjava Traljić.

Istovremeno u drugom bh. entitetu, Federaciji BiH, premijer Fadil Novalić je prvoosumnjičeni u slučaju koji Tužilaštvo BiH vodi oko nabavke 100 respiratora iz Kine, za potrebe liječenja COVID-19.

Sve je postalo predmetom istrage Tužilaštva BiH nakon medijskih napisa kako je respiratore nabavila firma "FH Srebrena malina", koja se bavi proizvodnjom i preradom malina. U istrazi koja je uslijedila je utvrđeno, uz ostalo, i da su respiratori neupotrebljivi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG