Dostupni linkovi

Istražna komisija Parlamenta BiH usvojila zaključke o javnim nabavkama tokom pandemije


Sporni respiratori su na aerodrom u Sarajevu iz Kine stigli 30. aprila
Sporni respiratori su na aerodrom u Sarajevu iz Kine stigli 30. aprila

U Sarajevu je u srijedu 17. juna održana sjednica Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na kojoj je usvojeno nekoliko zaključaka koji se odnose na javne nabavke u vrijeme pandemije COVID-19 u BiH.

Od Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) zatražene su informacije o svim donacijama od 15. marta do 31. maja 2020. godine, s nazivom uvoznika i donatora, opisom i vrijednošću robe i podacima o krajnjem korisniku.

Od UIO-a zatražili su detaljne podatke vezano za uvoz respiratora u BiH od preduzeća "FH Srebrna malina" i "Medietic", kao i detaljne podatke o uvozu medicinske opreme za pokretnu bolnicu od preduzeća "Balkan Global".

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH početkom maja počelo je istragu o tome kako je Vlada Federacije BiH, odnosno Federalna uprava Civilne zaštite preko firme "FH Srebrena malina", koja se bavi uzgojem i preradom voća, nabavila respiratore iz Kine u vrijednosti od 10,5 miliona maraka (5,25 miliona eura).

Također, po nalogu Tužiteljstva BiH pripadnici Države agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sredinom juna su izuzeli dokumentaciju od Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (RS) o javnim nabavkama u tome bh. entitetu.

Možda će vas zanimati:

Provjerava se ugovor Instituta za javno zdravstvo RS o postupku nabavke pokretne bolnice sa 500 bolničkih kreveta i svom pratećom opremom na površini od 6.000 kvadratnih metara, te ugovor sa kompanijom „Medietik“ o nabavci respiratora za intenzivnu njegu.

Pratite BLOG o pandemiji

Privremena istražna komisija zatražila je i od Agencije za lijekove BiH da dostavi detaljno sve podatke o izdavanju dozvole za interventnu nabavku respiratora preduzećima "FH Srebrna malina" i "Medietic", kao i podatke o zahtjevu i procedurama vezano za izdavanje dozvole za interventnu nabavku medicinske opreme za pokretnu bolnicu preduzećima "Balkan Global" i "Derby Trade".

Radi svjedočenja, Privremena istražna komisija na narednu sjednicu pozvat će direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH i direktora Agencije za javne nabavke BiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

XS
SM
MD
LG