Dostupni linkovi

Usvojena Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS


Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su na 22. redovnoj sjednici Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske.

Za Rezoluciju su glasala 44 narodna poslanika. Niko nije bio protiv i niko uzdržan.

Rezolucijom se definiše neutralnost Republike u odnosu na postojeće vojne saveze. U Rezoluciji je navedeno da teritorija Srpske ne može biti otuđena na bilo koji način mimo Ustava i zakona, niti joj se može utvrditi i upisati drugo svojstvo.

U ovom dokumentu je precizirano da je Srpska opredijeljena da svaki budući status koordiniše sa Srbijom, kao potpisnikom Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Rezolucija je prije izglasavanja izazvala buru reakcija u opoziciji koja smatra da se radi o klasičnoj političkoj manipulaciji. Partije koje čine Koaliciju Domovina kazali su da se ne može raspravljati o vojnoj neutralnosti kada su se poslanici u Parlamentu Bosne i Hercegovine još prije više od decenije izjasnili za ulazak Bosne i Hercegovine u NATO savez.

U Prijedlogu rezolucije ističe se da je Republika Srpska opredijeljena da svaki budući status koordiniše sa Srbijom, kao potpisnikom Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"U skladu s tim Narodna skupština donosi odluku o proglašavanju vojne neutralnosti Republike Srpske u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma u RS na kojem bi bila donesena konačna odluka o ovom pitanju", navodi se u predloženom dokumentu.

Rezoluciju o vojnoj neutralnosti inicirao je predsjednik RS Milorad Dodik koji ističe da taj BiH entitet treba da prati politiku neutralnosti koju provodi Srbija, te da će o eventualnom ulasku u NATO odlučivati narod na referendumu.

„Žele se uzeti kasarne, a da se nikoga u Banjaluci ne pita da li žele u kasarni 'Kozara' NATO trupe, kako bi se onda pokazalo da nema potrebe da RS o bilo čemu odlučuje, jer ima onih u Sarajevu koji će to olako prihvatiti. I onda samo odjednom ovdje osvane NATO. To narod ne želi i zato je moj stav takav i zato ga nikada neću promijeniti“, to je samo jedna od Dodikovih izjava o najavi Rezolucije o vojnoj neutralnosti.

Inicijator Rezolucije o vojnoj neutralnosti: Milorad Dodik
Inicijator Rezolucije o vojnoj neutralnosti: Milorad Dodik

Priča o vojnoj neutralnosti predstavlja još jednu veliku transformaciju političkog stava vladajuće garniture u Republici Srpskoj, mišljenja je politička analitičarka Tanja Topić.

„Prošli smo jednu vrstu puta koju je SNSD nudila, od podrške NATO-u i spremnosti da BiH postane članica, preko demilitarizacije, da bi se sada došlo do koncepta vojne neutralnosti. Cijeli taj proces je zapravo opravdavan i vezivan uz Srbiju i njen put koji je ona trebala da prođe“, ističe Topićeva, ali dodaje kako se priča o vojnoj neutralnosti dešava upravo pod velikim uticajem Rusije.

„Ako se osvrnemo na nedavni prijem Crne Gore u NATO i pozicije koje je zastupala Rusija koja ih otvoreno iskazuje, a to je protivljenje da se zemlje bivše Jugoslavije uključe u ovu organizaciju“, kaže Tanja Topić.

Tvrdnja Tanje Topić ima uporište ako se zna da Rusija ima svoj kapital u Republici Srpskoj, prvenstveno u Rafineriji Brod. Sa druge strane vrh RS ne tako rijetko putuje u Rusiju. Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov uvijek je rado viđen gost kod predsjednika RS Milorada Dodika. Ivancov i sam iznosi stanovište o potrebi vojne neutralnosti.

U Prijedlogu rezolucije navedeno je i da teritorija RS ne može biti otuđena na bilo koji način mimo Ustava i zakona, niti joj se može utvrditi i upisati drugo svojstvo. Ističe se i da će se svaki pokušaj uskraćivanja svih suverenih prava nad teritorijom RS smatrati kršenjem ustavnog poretka i međunarodnog prava i neće proizvoditi pravno dejstvo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG