Dostupni linkovi

NATO vježba u BiH, učestvuju i susjedi


Zastva NATO
Zastva NATO

Vježba upravljanja posljedicama elementarnih nepogoda "Bosna i Hercegovina 2017" održava se u okolini Tuzle od danas do 29. septembra, saopšteno je Ministarstva sigurnosti BiH.

Cilj vlježbe, koju zajednički organizuju Ministarstvo sigurnosti BiH i NATO Evroatlanski centar za koordinaciju aktivnosti u pružanju hitnog odgovora (EADRCC), je da se poboljša interoperabilnost međunarodnih aktivnosti u pružanju odgovora na elementarne nepogode.

EADRCC je glavni NATO mehanizam za pružanje pomoći civilima u evroatlanskom području.

Pored timova za hitne situacije koji dolaze iz Bosne i Hercgovine, 19 zemalja će takođe poslati svoje timove za odgovor na hitne situacije i to Armenija, Austrija, Azerbejdžan, Bjelorusija, Bugarska, Hrvatska, Finska, Gruzija, Italija, Crna Gora, Pakistan, Rumunija, Srbija, Slovenija, Španija, Makedonija, Turska, Ukrajina i Sjedinjene Američke Države.

Zemlje koje šalju osoblje za planiranje i evaluaciju kao i posmatrače su - Belgija, Češka Republika, Francuska, Njemačka, Norveška, Švedska, Velika Britanija, Albanija, Grčka (posmatrači), Mađarska (posmatrači), Irak (posmatrači), Japan (posmatrači), Jordan (posmatrači), Holandija (posmatrači) i Tunis (posmatrači).

XS
SM
MD
LG